Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Mank vévodí nominacím na Oscara, připsal si jich deset. Český Šarlatán pohořel

Kultura

  15:37
PRAHA - S největším počtem nominací jde do letošního boje o ceny americké Akademie filmového umění a věd snímek o Hollywoodu 30. let minulého století. Životopisné drama Mank z dílny režiséra Davida Finchera se bude o Oscara ucházet v deseti kategoriích včetně té pro nejlepší film a nejlepší režii. Do pětice režisérů nominovaných na ocenění se poprvé dostaly dvě ženy, informuje agentura AP.

Soška Oscara. foto: ČTK

Mank byl nejúspěšnější už při vyhlašování nominací na Zlaté glóby a jeho vedoucí pozice před nadcházejícím předáváním Oscarů není příliš překvapivá. Jak poznamenává AP, snímky o Hollywoodu o ceny americké akademie bodují poměrně často.

Fincher ve svém novém počinu vypráví příběh scenáristy kultovního filmu Občan Kane Hermana Mankiewicze, kterého ztvárnil držitel Oscara Gary Oldman. Ten nyní má šanci na druhou pozlacenou sošku za nejlepší výkon herce v hlavní roli, zatímco Mank má želízka v ohni i v kategoriích kamera, zvuk či herečka ve vedlejší roli.

O hlavní cenu se uchází celkem osm titulů. Je mezi nimi roadmovie Země nomádů, který před dvěma týdny získal Zlatý glóbus nebo dánské drama Chlast, které je nominované i v mezinárodní kategorii. Nominaci mají dále Nadějná mladá žena, Judas and the Black Messiah (Jidáš a černý mesiáš), hudební drama Sound of Metal (Zvuk metalu), film Minari o rodině korejských přistěhovalců v USA a Chicagský tribunál, který zastupuje tvorbu společnosti Netflix.

V nominacích na nejlepší zahraniční film se nakonec neobjevil Šarlatán režisérky Agniezsky Hollandové. 

V režisérské soutěži jsou mezi finalisty kromě Finchera také dánský tvůrce Chlastu Thomas Vinterberg a Američan korejského původu Lee Isaac Chung za své drama Minari. Pětici nominovaných doplňují režisérka Země nomádů Chloé Zhaová a Emerald Fennellová, pro kterou byla Nadějná mladá žena celovečerním režisérským debutem.

Vyhlášení vítězů je na programu 25. dubna.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!