Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Václavova novinka i portrét Hepnarové. Češi vezou na Berlinale výrazné ženské postavy

Asie

  13:15
PRAHA - Tři české tituly se letos probojovaly do prestižních sekcí mezinárodního filmového festivalu Berlinale, který odstartuje už ve čtvrtek 11. února. Hned první festivalový den bude v sekci Panorama uveden snímek Já, Olga Hepnarová režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy o mladičké české vražedkyni, která v roce 1975 dostala trest smrti. Dalším filmem bude novinka Petra Václava Nikdy nejsme sami - tíživé drama ze současnosti s Lenkou Vlasákovou a Karlem Rodenem bude uvedeno v sekci Forum. Do třetice bude Česko reprezentovat film Petra Oukropce Ani ve snu!, který byl vybrán do soutěžní sekce filmů pro děti a mládež Generation 14+.

Michalina Olszanská ve filmu Já, Olga Hepnarová. foto: Bontonfilm

Film Nikdy nejsme sami je dalším filmem režiséra Petra Václava, který na sebe naposledy upozornil snímkem Cesta ven. Silný příběh mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem, ovládl loňské české filmové ceny, když si odnesl sedm Českých lvů a čtyři Ceny české filmové kritiky.

Lenka Vlasáková ve filmu Petra Václava Nikdy nejsme sami

Václavův nový snímek Nikdy nejsme sami, který bude mít českou premiéru 7. dubna, je podle tvůrců dramatem o současné době a lidech, kteří jsou obětmi i strůjci jejích běsů.

V hlavních rolích se představí Karel Roden, Lenka Vlasáková a Miroslav Hanuš, se kterými režisér pracoval již při natáčení filmu Paralelní světy (2001), a dále Zdeněk Godla a Klaudia Dudová, držitelka Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Cesta ven.

„Člověk není nikdy sebou. Nemá svůj pevný, jediný, pro vždy daný charakter, navždy dané názory a záliby. Žije skrze toho druhého naproti. Pro něj, proti němu. V adoraci, v lásce nebo v nenávisti. Je ale vždycky s ním propojen. Nikdo není nikdy sám,“ říká Petr Václav a dodává: „Tento film je o dnešní době. O boji mezi temnotami, které opět začínají obcházet Evropou. Ty jsou ztělesněné dospělými. O touze po volnosti a po svobodě, kterou v sobě nesou jejich děti.“

Nešlo nám o senzaci, říkají tvůrci filmu o Hepnarové

Prestižní sekci festivalu Panorama zahájí 11. února český film Já, Olga Hepnarová . Scenáristicko-režisérské dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda si pro svůj debut vybrala kontroverzní téma – skutečný příběh české vražedkyně, která dostala v roce 1975 u nás poslední trest smrti. „Po těch letech, co na filmu pracujeme, je to pro nás zadostiučinění.,“ říká k uvedení filmu na Berlinale Tomáš Weinreb. „Hodně lidí nevěřilo, že snímek dokončíme a patřičně ve světové premiéře uvedeme. Máme pozvánky z dalších festivalů po celém světě. Zároveň nás naši francouzští partneři přesvědčili, abychom zároveň již prezentovali i náš nový film, který píšeme,“ dodává.

Začátky projektu nebyly jednoduché. „Nejvíce jsme bojovali s nedůvěrou. Museli jsme se neustále obhajovat, že nechceme film o masové vražedkyni, ale existenciální drama. Museli jsme opakovat, že nám nejde o senzaci, že masového vraha nehodláme adorovat, ale že nám jde o pohled na jednoho člověka a jeho pohnutý osud,“ říká Petr Kazda. „Chtěli jsme se vyjadřovat univerzálně, chtěli jsme, aby film uměl prožít a porozuměl mu člověk z Latinské Ameriky z Evropy nebo z Asie,“ dodává. Film bude mít českou premiéru 24. března.

Film Ani ve snu! je druhým režijním počinem českého producenta Petra Oukropce ze společnosti Negativ, který jako režisér debutoval snímkem Modrý tygr (2012). Ani ve snu! vypráví o paličaté šestnáctileté dívce, která se snaží dostat do skupiny parkouristů. Výběrovou komisi Berlinale zaujal příběh svým originálním zpracováním hned v prvním kole. Teen romance s prvky fantasy vznikla podle scénáře Egona Tobiáše, v hlavní roli se objeví Barbora Štikarová, Toman Rychtera a Veronika Pouchová. V dospělých rolích se představí Klára Melíšková, Jan Vondráček nebo Ivan Martinka.

Z filmu Ani ve snu! režiséra Petra Oukropce

Z filmu Ani ve snu! režiséra Petra Oukropce

„Chci dál vyvíjet tvorbu pro děti a hledat nové současné příběhy a způsoby vyprávění. Dětský a rodinný film měl u nás velkou tradici, která byla z různých důvodů přerušená. Máme na co navazovat, vím, že to má smysl, a že existuje mezinárodní publikum a uplatnění pro podobné filmy. Jako producent bych rád přivedl k tvorbě pro děti i nové talentované filmaře,“ říká Petr Oukropec. Do českých kin film vstoupí 28. dubna.