Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pivovary se představí na Hradě a bude se degustovat

Jídlo

  7:00
Pražský hrad bude o víkendu dějištěm největší přehlídky českých a moravských minipivovarů na jednom místě. Na Střelecké cestě pod Letohrádkem královny Anny se jich představí asi padesátka. K ochutnání návštěvníkům nabídnou sto druhů piva.
Zákaz pití piva na veřejnosti? (ilustrační foto)

Zákaz pití piva na veřejnosti? (ilustrační foto) foto: Lidovky.cz

Podle pořadatelů nebude akce, která odstartuje v pátek ve 14:00, klasickým pivním festival zaměřeným na masovou konzumaci zlatavého moku, ale spíše rozsáhlou degustací. Nejmenší pivovary chtějí veřejnosti předvést, jak druhově a chuťově rozmanitá může být nabídka nejpopulárnějšího nápoje.

Vstupně na festival činí 300 korun. Po jeho zaplacení obdrží každý návštěvník degustační skleničku spolu s rozsáhlým katalogem obsahujícím informace o jednotlivých pivovarech a nabízených mocích. Ty pak bude mít možnost neomezeně degustovat. V sobotu může začít ochutnávat již od 10:00. V pátek i v sobotu festival potrvá do 20:00.

Ke škvarkovému salátu si dejte pivní kynuté škvarkové placky s kysaným zelí.

"Minipivovary jsou živou vodou pivovarnického řemesla, které už bylo skoro na vymření. Před dvaadvaceti lety v celém Československu existoval jeden jediný minipivovar, pivovar U Fleků," uvedl předseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. "Po roce 1991 se zvolna začínají budovat minipivovary nové a v dnešní době jejich růst nabral pořádné obrátky," dodal. V současnosti již je v Česku kolem 150 minipivovarů.

Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Snaží se proto své zákazníky lákat na jiné pivo, než je v Česku i celosvětově nejrozšířenější světlý ležák. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit různé pivní speciály či ochucená piva.

"U piva z minipivovaru je vždy zaručeno, že se jedná o pivo čerstvé, vyráběné v místě a podle potřeby," řekl Šuráň. Trvanlivost nefiltrovaného piva je totiž omezena a na rozdíl od filtrovaných, stabilizovaných a pasterovaných piv není možné takovýto mok prodávat delší dobu. "Zákazníky minipivovarů láká příjemné prostředí pivovarských restaurací s možností být přímo při výrobě, vnímat atmosféru a vůní vaření piva. Je to v podstatě zážitková gastronomie," uzavřel Šuráň.

Minipivovary založily po vzoru velkých výrobců svůj svaz loni v dubnu. Jeho členy se mohou stát výrobci, jejichž roční výstav nepřesahuje 10.000 hl.

Autor: