130 let
Piva - ilustrační foto.

Piva - ilustrační foto. | foto: Lidové noviny

Názor

ZVĚŘINA: Nová pivní norma? Závodíme v klamání zákazníků

Názory
  •   19:15
Jednou z prvních věcí, která po pádu komunismu přestala mít smysl, je šizení na míře při servírování nápojů. Každá restaurace si může určit cenu, a tím i výši výdělku. Pro čepování pod míru pak není důvod. Proč tedy jedna známá pražská restaurace zavádí svou vlastní „normu“?

No přece proto, aby mohla okrádat, jiný zájem mít ani nemůže. Na půllitru je ryska, a tedy každý puntičkářský pivař pouhým pohledem pozná, že jej výčepní ošidil. Vykukové ale mají fintu, čepují jen 0,47 litru a nikdo s nimi nehne.

ČTĚTE TAKÉ:

Je to v pořádku z hlediska práva a obchodní inspekce je bezmocná. Informovaný zákazník může jít jinam, v Praze je konkurentů dost. Jenže co turisté, kteří si v průvodcích přečetli, že pijeme pivo po půllitrech?

Pomyslí si něco o pasti na turisty a příště nepřijedou, v lepším případě půjdou jinam. Jediný, kdo s „inovátory“ může něco dělat, je pivovar, pro něj je hospoda vizitkou. I kdyby se při vaření piva všichni přetrhli, může špatně ošetřený nápoj či drzá a nekompetentní obsluha veškerou jejich práci zničit. Jaký je rozdíl mezi zchytralým hospodským a nepoctivým přímým prodejcem? Jen suma, o kterou zbohatne.

Autor: Martin Zvěřina
Témata: pivo, Praha
  • Vybrali jsme pro Vás