Festival pouličního jídla se v Industře konal podruhé a letos se mírně rozrostl. Na místě prodávalo nápoje a jídla asi 60 prodejců, loni jich bylo 40. Festival se podle organizátorů veze na vlně, která se projevuje i v rostoucím počtu specializovaných restaurací v centru Brna.
Z Filipín do Ameriky
„Ještě o chlup růst můžeme, ale mít tu více než 80 prodejců asi nemá smysl,“ uvedl Stratil. V sobotu se servírovala například filipínská kuchyně nebo jídla ze střední a jižní Ameriky.
„V Brně působí řada zahraničních kuchařů, kteří ve městě žijí, a lidi chtějí nová jídla ochutnat,“ uvedl Stratil. Vyzdvihl například etiopskou superpotravinu moringa, která obsahuje velké množství minerálů a proteinů a její listy a plody mají hojné využití. Přidávají se do řady pokrmů.
Nanuky z Prahy
Jako první měl ale vzhledem k počasí vyprodán stánek se značkou Nanuky Praha. Prodejce jich měl asi 750, z pultu zmizely za dvě a půl hodiny.
Kulturní centrum Industra vzniklo v nevyužívané mrazírenské budově v Masné ulici. Vybudování Industry umožnila dobrá vůle majitele objektu a práce mnoha dobrovolníků, kteří pomáhají vytvořit v průmyslové zóně místo k setkávání i tvorbě. Cíle Industry jsou ambiciózní - kromě již fungující galerie chtějí provozovatelé vybudovat sdílenou dílnu, tělocvičnu, zázemí pro neziskové organizace a komunitní projekty.