• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Roy Ayers - ikona světového funku

Roy Ayers - ikona světového funku | foto: Reprofoto

Rozhovor

Chybí mi tu Miles Davis, říká Roy Ayers

Colours of Ostrava
  •   14:06
PRAHA - Sedmdesátiletý Američan Roy Ayers je ikonou světového funku. "Vždycky bylo hlavní, aby se lidé cítili díky mé hudbě lépe," řekl LN. Vystoupí dnes na právě začínajícím festivalu Colours of Ostrava.

LN Do Ostravy jste dorazil vůbec jako první už v pondělí. Proč?
Protože jsme v sobotu odehráli skvělou dvouhodinovou show v Rotterdamu, nevracel jsem se domů, ale letěl už přímo do Česka.

LN To jste stihl poznat celou Ostravu, ne?
Ne, zůstali jsme jen v hotelu. Jsem starší člověk, takže potřebuju spát. Z Ostravy znám jen hotelový pokoj a letiště.

LN Jak jste si vybíral hudebníky nebo orchestry, se kterými jste v minulosti spolupracoval?
Všechno se řídí tím, že chci lidi bavit. Teď třeba spolupracuju s DJem Petem Rockem, je to klubový diskžokej. On ví, jak posluchače nažhavit. Je to pro mě poučné.

LN Jedna z vašich nejznámějších spoluprácí byla ale s Felou Kutim, zakladatelem afrobeatu.
To jo. Nejvíc času jsme spolu strávili v Nigérii. Jsem z Los Angeles, takže o Africe jsem do té doby věděl málo. Byl to zajímavý člověk, měl 27 manželek. Já na to - dvě ti nestačí? A on - to je africký způsob života. Být s Felou pro mě bylo hodně přínosné, naučil jsme se spoustu věcí.

LN Mladší posluchače jste si zase získal nahrávkami s raperem Guru.
Ten už taky umřel. Můj bože, všichni, se kterými jsem kdy dělal, jsou mrtví. (smích) Byl hvěza gangsta hip-hopu, ale přesto velmi inteligentní člověk. Jeho otec byl federální soudce, takže i když Guru vypadal jako gangster, byl strašně chytrý.

LN Jak se při takové práci, kdy se sejdou dvě osobnosti, hledá kompromis?
Mám už sedmdesát roků, takže jsem spolupracoval s řadou hudebníků. A pokaždé to byli mladší lidé, kteří vzhlíželi k mé muzice a dali na mě.

LN Chybí vám v současné hudbě něco z minulosti?
Kořeny mé muziky sahají až do šedesátých let, takže často vzpomínám. Mou největší ikonou byl Miles Davis, ten mi tu teďka chybí.

LN Přesněji - vaše kořeny rostou od roku 1963, kdy jste vydal první album. Máte recept, jak nahrávat stále atraktivní hudbu?
Původně jsem dělal jen jazz, pak jsem si začal hrát se sekvenecerem a vibrafonem. Aby moje muzika zůstala atraktivní, vždycky se měnila a reagovala na trendy. Uvědomil jsem si, že takhle se vydělávají peníze. Celkem jsem natočil 86 desek, hlavní ale vždycky bylo, aby se posluchači díky mé hudbě cítili lépe. To je moje motivace.

Nezapomeňte na letní festivaly

Klára Vytisková a Toxique

Lidovky.cz pro vás připravily speciální nabídku letních festivalů. Podívejte se na přehlednou časovou osu se základními informacemi o akcích v Česku.

Více informací najdete ZDE.

LN Inspirace máte pořád dostatek?
Stále mě inspiruje hudba, muzikanti a zajímaví lidé.

LN Proč jste si jako svůj hlavní nástroj vybral vibrafon?
Kvůli jazzmanovi Lionelu Hamptonovi. V pěti letech jsem viděl Hamptona poprvé, uhranul mě. Rodiče říkali, že na mě zanechal kousek ze svého ducha.

LN Jazz je o jamování - máte radši pódiové improvizace, nebo práci ve studiu?
Obojí. Ale studio je přece jen speciální, moje kreativita tam jde nahoru a všechno si můžu hned nahrát. Ve studiu trávím nejvíc času.

LN Ovlivnil jste řadu muzikantů, kteří používají motivy vašich skladeb. Nevadí vám to?
Jsem překvapený, kolik hudebníků si ode mě něco vzalo. A vůbec mi nevadí, když se moje skladby samplují. Třeba Everbyody Loves The Sunshine vysamplovali všichni. Mary J. Blige, Erykah Badu, Will Smith nebo 50 Cent. To mi strašně lichotí. Prý milují ten analogový sound.

LN A jak vnímáte neustálou chválu na svou muziku?
To je kompliment, jsem pyšný. Hudebníci mi říkají mi král vibrací, idol, jazzfunkový mistr či král NY soulu. Mám spoustu různých titulů a všechny miluju.

Autoři: Ondřej Stratilík