130 let
Dirigent Jiří Bělohlávek

Dirigent Jiří Bělohlávek | foto: archiv LN - Hynek Glos

Jiří Bělohlávek dostane Řád britského impéria

Kultura
  •   13:40
LONDÝN/PRAHA - Dirigent Jiří Bělohlávek dostane od britské královny Alžběty II. čestný titul “Komandér Řádu britského impéria” spojený s možností užívat zkratku CBE za jménem.

Titul Komandér Řádu britského impéria (CBE) je udělován jako ocenění lidí, kteří dosáhli pozoruhodných úspěchů ve své zemi, významně prospěli společnosti nebo dosáhli ve svém oboru výborných výsledků a přinesli v něm něco nového.

Zprávu o udělení řádu českému dirigentovi oznámilo velvyslanectví Velké Británie v České republice. “Jiřímu Bělohlávkovi chci upřímně poblahopřát. Je nejen významným hudebním mistrem, ale i výborným hudebním diplomatem obou našich zemí,” řekla britská velvyslankyně v Praze Sian MacLeod.

zdroj: www.youtube.com

V současné době působí Jiří Bělohlávek jako šéfdirigent londýnského BBC Symphony Orchestra, se kterým vystoupí v květnu tohoto roku na Pražském jaru. Byl rovněž jmenován šéfdirigentem České filharmonie, funkce se ujme v roce 2012, a bude tak profesně opět působit v Česku.

“Jsem šťastný a velmi hrdý na to, že byla takto oceněna má práce,” komentoval získaní Řádu Britského imperia Jiří Bělohlávek. Přesné datum předání Řádu zatím není známo, dirigent je nyní na turné v USA.

Autor: Lidovky.cz