130 let
Projekt s názvem Dva v Tvém domě je inspirovaný skutečnými událostmi v Bělorusku.

Projekt s názvem Dva v Tvém domě je inspirovaný skutečnými událostmi v Bělorusku. | foto: Divadlo Archa

Divadlo Archa ukáže běloruské domácí vězení

Kultura
  •   12:02
PRAHA - Reportáží o tom, jak vypadá domácí vězení v současném Bělorusku, bude projekt s názvem Dva v Tvém domě, jehož dvě představení uvede koncem ledna pražské Divadlo Archa.

Inscenace ruského souboru Teatr.doc vznikla na základě skutečných událostí kolem běloruského opozičního prezidentského kandidáta Uladzimira Njakljajeva, který byl po volbách zatčen a začátkem tohoto roku odsouzen k domácímu vězení. Do dvoupokojového bytu se k němu a jeho ženě nastěhovali dva agenti běloruské státní bezpečnosti KGB.

Soubor Teatr.doc se zabývá tzv. dokumentárním divadlem a prezentuje se jako "divadlo, ve kterém se nehraje". Inscenace Dva v Tvém domě polemizuje s tezí, že oběť by měla vždy raději spolupracovat s pachatelem násilí. "Civilizace nám podsouvá jako normu takzvaný stockholmský syndrom," domnívá se autorka scénáře Elena Greminová. "Loajalitu k těm, kdo nás utiskují. V žádném případě nedráždi teroristy, násilníky, jen s nimi prosím spolupracuj. Nehraj si na partyzána. A tohle pravidlo ničí samo vědomí hrdinství. Ale i dnes je možno být hrdinou. O tom je naše představení."

Projekt měl premiéru v listopadu na festivalu Balticcircle v Helsinkách. Podpořilo jej například i estonské ministerstvo zahraničí. Po oba pražské hrací dny, tedy 29. i 30. ledna, se po představení uskuteční diskuse s tvůrci a odborníky na situaci v Bělorusku.

V lednu se představí Nikl i Dušek

Do nového roku vstoupí Archa 16. ledna reprízou inscenace výtvarníka a performera Petra Nikla Já jsem tvůj zajíc. Tento černobílý melodram, divadlo obrazů a koncert, pojatý jako autobiografická sonda do času, byl inspirován nafukovacími hračkami autorovy maminky Libuše Niklové.

Lednový program počítá i s produkcemi Divadla Vizita Jaroslava Duška a s večerem nazvaným Life show. Půjde o otevřenou zkoušku dvoudílného projektu Petry Tejnorové, který vzniká v rámci uměleckých rezidentur Archa.lab.

Začátkem února tam uvede brněnské Divadlo Husa na provázku slavný muzikál o velké lásce a ještě větší zradě Balada pro banditu. Inscenován byl režisérem Vladimírem Morávkem po třech desítkách let, v hlavních rolích se objeví Eva Vrbková a Jan Zadražil. Hned poté uvedou jeho členové další obnovenou premiéru - inscenaci s názvem Rozvzpomínání, kterou Ivo Krobot připravil podle Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále s Jiřím Pechou v titulní roli.

Dětství v Číně, současnost v Praze

Koncem února bude Divadlo Archa místem premiéry hry Sólo pro Lu. Tento intimní divadelní příběh vychází z autentických životních osudů čínské herečky, zpěvačky a tanečnice Jing Lu, a to od dětství v Číně až po její současný život v Praze. Příběh, plný tragických událostí, nepřízně osudu a zároveň odhodlané cesty za úspěchem, je konfrontován s globálními otázkami dnešního světa a ambivalentním vztahem západní společnosti k Číně, který se pohybuje od nekritického obdivu k tajemným východním kulturám až po strach z čínské ekonomické hegemonie.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás