• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Catherine Deneuveová ztvárnila manželku Jacquese Chiraca Bernadette ve snímku...

Catherine Deneuveová ztvárnila manželku Jacquese Chiraca Bernadette ve snímku Léy Domenachové Prezidentova žena, který uvede Festival francouzského filmu v předpremiéře | foto: Repro LN

Pět měst, padesátka filmů a jeden seriál. Kurz filmové francouzštiny právě startuje

Kultura
  •   8:00
Vidět nové francouzské filmy dříve, než je uvedou kina v běžné distribuci, případně zhlédnout ty, jež česká kina nejspíš nikdy neuvedou: to zájemcům umožňuje 26. festival francouzského filmu, který tentokrát přidává i seriálovou ochutnávku.

Tradiční Festival francouzského filmu letos uvede 47 filmů ve 144 projekcích a tentokrát také jednu seriálovou předpremiéru: představí první díl seriálu Xaviera Giannoliho O penězích a krvi, který mohli vidět také návštěvníci letošního festivalu v Benátkách.

Seriál z produkce CANAL+ líčí obří skandál z roku 2009, kdy dvojice podvodníků z pařížské dělnické čtvrti Belleville a burzovní makléř dokázali z nově vzniklého evropského finančního trhu s emisními povolenkami odsát více než 1,5 miliardy eur.

Když je řeč o penězích, právě tuto projekci mohou zájemci 28. listopadu od 18.30 v pražském Kině 35 navštívit zdarma. Vstupné na ostatní festivalové projekce činí 140 korun a konají se v Praze od 23. do 29. listopadu vedle zmíněného Kina 35 také v Lucerně, Světozoru a Edison Filmhubu. Přehlídka se koná také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě, a to od 23. do 26. listopadu.

O slavnostní zahájení v kině Lucerna se postará předpremiéra filmu režiséra Martina Provosta Malíř jejího těla, který zachycuje životní příběh významného francouzského postimpresionistického malíře Pierra Bonnarda a jeho celoživotní lásky a múzy Marthy. Snímek uvede Martin Provost osobně.

Kuchyňské orgie na stříbrném plátně. Umění jíst a milovat je poctou bezstarostně radostné gastronomii

Předpremiér snímků, které později zamíří do distribuce, uvede přehlídka celkem třináct, mezi nimi například životopisný snímek Prezidentova žena, v němž Catherine Deneuveová ztvárnila manželku někdejšího francouzského prezidenta Jacquese Chiraca.

Z reálných událostí vychází i film režiséra Cédrica Kahna Případ Goldman, jenž je rekonstrukcí obnoveného soudního řízení s kontroverzním intelektuálem a levicovým aktivistou Pierrem Goldmanem, který byl na počátku sedmdesátých let odsouzen k doživotí za ozbrojené přepadení.

O vítězi soutěže rozhodnou diváci

Festival francouzského filmu

  • Praha – 23.–29. listopadu
  • další města –
    23.–26. listopadu

Pražská část přehlídky nabídne soutěžní sekci Výběr české kritiky s pěti snímky, které se budou ucházet o Cenu diváků. „Historický snímek Ve jménu cti, který efektně využívá jednotlivých variant duelů – s kordy, pistolemi nebo šavlemi –, natočil režisér Vincent Perez. Kniha řešení Michela Gondryho je svěží komedie se skvělými dialogy, v hlavní roli exceluje Pierre Niney. Drama Šestnáctiletí režiséra Philippa Lioreta je příběh o vztahu studentů z rozdílného sociálního zázemí a náboženského prostředí. Ve filmu Po neznámých stezkách putuje Jean Dujardin pěšky po zapomenutých cestách Francie. Dokument režisérky Florence Platarets Godard o Godardovi vznikl z materiálů pocházejících z režisérova osobního archivu,“ představují soutěžní filmy pořadatelé.

Jeanu-Lucu Godardovi, který zemřel loni ve věku 91 let, je věnována i celá speciální sekce festivalu. V rámci této pocty bude uvedeno pět zásadních snímků z jeho tvorby: U konce s dechem, Bláznivý Petříček, Alphaville, Číňanka a také Pohrdání, z něhož vychází letošní vizuál celé přehlídky.

Autor: Marcel Kabát