130 let

Richard Loskot a Studio UAII: Nebe na zemi, Galerijní zóna | foto: SIGNAL festival

Festival světla Signal se v říjnu ‚rozroste‘ i do Karlína. Chce odlehčit Praze 1

Kultura
  •   12:29
PRAHA - Festival světla Signal zavede návštěvníky i do pražského Karlína. V této pražské čtvrti povede jedna ze tří hlavních tras festivalu, který světlem a uměním rozzáří kostely, náměstí, paláce, kaple, sady i místo u řeky. Signal se zaměří na české umělce a připomene 100. výročí vzniku Československa. Uskuteční se od 11. do 14. října. Podle loňské odhadované návštěvnosti letos organizátoři čekají opět více než půl milionu diváků.

„Festival si letos poprvé vybral společné téma, které je reakcí na výročí 100 let od založení republiky. Více než o uplynulé století se však zajímá o 100 let, které má společnost před sebou. Díky tomuto tématu jsme se zaměřili na české umělce,“ řekl dnes novinářům programový koordinátor festivalu Matěj Vlašánek. 

Chevalvert: STRATUM, Mahlerovy sady
Tomáš Dymeš: Touch, náměstí Republiky

Pro letošní Signal vznikne 16 českých děl od známých autorů jako Ivan Kafka, Epos 257, Michal Škapa nebo Lukáš Rittstein. Pořadatelé upozorňují třeba na instalaci Richarda Loskota Nebe na zemi, která na dvoře Clam-Gallasova paláce umožní návštěvníkům zažít pocit, že jsou v oblacích v epicentru bouře. Zkušené autory doplní mladí tvůrci, kteří reagovali na výzvu organizátorů.

Pořadatelé chtějí odlehčit Praze 1, kde festival začínal. Expandují proto do dalších čtvrtí. „Nejzásadnější novinkou je, že se posouváme do Karlína. Festival tam bude začínat a bude v něm pět instalací. Letos se Signal odehraje už v osmi městských částech,“ řekl ředitel festivalu Martin Pošta. Na třech hlavních trasách bude 20 děl, další čtyři mimo ně - v Dejvicích, na Letné, na Andělu a na Pankráci. Festival chystá i galerijní zónu, pět míst, která budou na rozdíl od celého festivalu zpoplatněna.

Praha se rozzáří. Festival Signal přinese videomapping i novou trasu na Vinohradech

Česká díla na festivalu doplní osm děl zahraničních tvůrců. Francouz Romain Tardy bude mít instalaci na Karlínském náměstí - vedle videomappingu na kostel sv. Cyrila a Metoděje doplní jeho díla světelná instalace, která ukáže některé architektonické prvky kostela.

Videomappingy jsou letos čtyři. Vlašánek uvedl, že si jsou organizátoři vědomi toho, že tato díla jsou nejpopulárnější. Podle nich však tento umělecký směr poněkud ustrnul ve vývoji, proto nechtějí jeho prezentaci rozšiřovat. „Letos jsme ale narazili na několik výjimečných počinů. Jeden z nich najde místo v Kasárnách Karlín, vytvořilo ho studio z Baskicka Hotaru Visual Guerrilla a ukáže futuristickou architekturu,“ uvedl.

Festival má doprovodný hudební program - spojil se třeba s festivalem Struny podzimu a v kostele sv. Salvátora uvede projekt spojující vystoupení na varhany se světelnou kinetickou instalací. 

Program lze najít na www.signalfestival.com, začíná vždy v 19:00 a letos končí již ve 23:00.

Autor: ČTK