130 let
Během svého turné Robert Fulghum absolvoval také autogramiádu v Praze.

Během svého turné Robert Fulghum absolvoval také autogramiádu v Praze. | foto: ČTK

Fulghum zahájil veletrh v Havlíčkově Brodě

Kultura
  •   11:30
PRAHA - Autogramiádou amerického spisovatele Roberta Fulghuma dnes v Havlíčkově Brodě začal 21. podzimní knižní veletrh. Knihy na veletrhu vystavuje 162 nakladatelství.

Vedle Roberta Fulghuma bude mezi hosty například také loňská držitelka ceny Kniha roku Magnesia Litera Petra Soukupová, která uvede svůj nový román Marta v roce vetřelce. Návštěvnicky atraktivní slibují být autogramiády Zdeňka Svěráka či Michala Viewegha.

Zřejmě nejvýznamnější akcí doprovodného programu je festival Knihy a svoboda. Pořádá ho český a mezinárodní PEN klub a je součástí celosvětové sítě literárních festivalů Free The Word. "Lidé mají možnost koupit si knihy za zajímavé veletržní ceny, navíc zde najdou i knihy malých nakladatelství, které možná není tak lehké získat v běžné knihkupecké síti," uvedla ředitelka festivalu Markéta Hejkalová.

Vyhnali Havlíčka do ráje?

V průběhu festivalu se uskuteční například diskusní blok o Karlu Havlíčku Borovském s názvem Rakousko: vyhnanství nebo ráj? Slogan Knihy a svoboda je také zároveň mottem letošní přehlídky. Souvisí s letošním 160. výročím odjezdu novináře a spisovatele Karla Havlíčka Borovského do vyhnanství.

Na závěr veletrhu se uskuteční Babylonský literární večírek. "Spisovatelé z různých zemí budou číst své texty v mnoha různých jazycích," popsala Hejkalová.

Soutěž Dopište Goldflama! naváže na úspěšné dřívější ročníky, při nichž soutěžící dopisovali povídky Michala Viewegha, Ivana Klímy, Ireny Obermannové, Jiřího Stránského a Terezy Boučkové.

Součástí veletrhu se letos nově stává seminář pro zahraniční bohemisty, pořádaný Českým centrem PEN klubu. Na veletrh přijede 30 známých i začínajících překladatelů české literatury z Velké Británie, Rakouska, Ruska, Finska, Švýcarska a několika dalších zemí.

Autor: ČTK