130 let
Herec George Clooney

Herec George Clooney | foto: Andy Gotts/Greenpeace

Herec Clooney se přidal ke kritice ‚bílých Oscarů‘

Kultura
  •   13:11
LOS ANGELES - Americký oscarový herec George Clooney se připojil k rostoucí kritice poroty udělující nominace a následné oscarové ceny za práci ve filmovém průmyslu, že nevkládá do svého hodnocení "více rozmanitosti". Souvisí to s tím, že už druhým rokem se v nominaci ve čtyřech hereckých kategoriích objevují jen běloši.

Podle Clooneyho se tak porota ubírá „nesprávným směrem“, uvedla BBC. „Potřebujeme se v tomto směru zlepšit. Dřív jsme v tomto ohledu byli lepší,“ svěřil se časopisu Variety Clooney, který je držitelem dvou Oscarů. Podle něho bylo před takovými deset lety nominováno mnohem více amerických černochů.

Spike Lee bojkotuje Oscary. Nesouhlasí s tím, že nominovaní jsou jen bílí

Clooney si přitom nemyslí, že problém není až tak v nominacích, jako spíš v tom, kolik příležitostí dostávají hrát ve filmech, a to zejména těch kvalitních. Mají tak podle něho oprávněný pocit, že nejsou dostatečně zastoupeni.

Clooney upozornil na několik filmů s nimi, které by si více nominací zasloužily, jako například Creed, Diagnóza: Šampión, Beasts of No Nation a Straight Outta Compton.

Podle Clooneyho je situace v tomto ohledu ještě horší u herců hispánského původu.

Filmy Revenant, Šílený Max a Marťan ovládají nominace na americké Oscary

Ke kritice se nejnověji připojila i černošská herečka Lupita Nyong’oová, která dostala roli v kasovních trhácích nové série Star Wars a která dostala Oscara za vedlejší hereckou roli ve filmu 12 let v řetězech. Na internetové sociální síti prohlásila, že stojí po boku těch, kteří „žádají změnu“. Podle ní má udělování cen být různorodým odrazem toho nejlepšího, co filmařské umění může dnes nabídnout.

Předsedkyně oscarové „akademie“ Cheryl Boone Isaacsová se ke kritice postavila slibem, že přezkoumá své členství v porotě, pokud se filmové hvězdy rozhodnou k bojkotu slavnostního ceremoniálu udělování pozlacených sošek.

Britský režisér Steve McQueen, autor 12 let v řetězech, řekl, že je třeba dát černošským hercům jejich spravedlivý díl. Podle něho nemůže být oceňování závislé jen na hodnocení kasovních trháků.

Autor: ČTK