130 let

Hra o trůny - 8. série: Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová). | foto: HBO - Helen Sloanová

Hlavním nepřítelem je tma. Fanouškům Hry o trůny vadí, že z největší bitvy nebylo nic vidět

Kultura
  •   14:00
ZÁPADOZEMÍ - V poslední odvysílané epizodě Hry o trůny proběhla dlouho očekávaná bitva lidí proti nemrtvým. Natěšení diváci z ní ale měli méně, než by se dalo čekat. Celý díl byl totiž zahalený ve tmě. Někteří rozhořčení fanoušci svou kritiku ventilují na sociálních sítích.

Diváci po celém světě se shodují, že celá letošní série byla zatím mnohem tmavší, než byly ty předchozí. A záběry ve tmě mají mnohem méně detailů. Už v roce 2017 o tom promluvil Robert McLachlan, jeden z kameramanů Hry o trůny, pro magazín Insider. V rozhovoru prohlásil, že postupné tmavnutí celého seriálu napříč sériemi je umělecký záměr. Filmaři se snažili používat co možná nejvíce jen přírodní osvětlení. S příchodem ledové zimy by ho tak logicky bylo stále méně a seriál to musel reflektovat.

Pokud ale televizní produkt není natočen záměrně tak, aby se dal zesvětlit, diváci s tmavými záběry příliš nenadělají a mohou jen skřípat zuby. A to přesně se děje. Nespokojení fanoušci kritizují hlavně na sociální síti Twitter.

Hra o trůny - 8. série: Tyrion Lannister (Peter Dinklage).
Hra o trůny - 8. série: Sansa Stark (Sophie Turnerová).

„Živý přenos bitvy o Zimohrad,“ vtipkovala na svém profilu Caroline Darya Framková, redaktorka webu Variety. „Jasně, nemůžeme tam nic vidět, ale v noci je přece TMA a tato show je nesmírně oddaná realismu,“ dodala pod příspěvek, na němž je nedávno zveřejněný známý snímek černé díry.

29.dubna 2019 v 03:21, příspěvek archivován: 30.dubna 2019 v 11:36

Live footage of the Battle of Winterfell #GameofThrones https://t.co/wLbjQQcVu7

„Nevím, zda se po bitvě o Zimohrad ještě budu moct někdy podívat venku na slunečnou oblohu bez toho, abych oslepl,“ napsal na svůj Twitter novinář Courtney Theriault.

„Tohle je můj oblíbený záběr z bitvy o Zimohrad,“ napsala uživatelka s přezdívkou Ms. Em. Přiložila všeříkající obrázek:

29.dubna 2019 v 03:39, příspěvek archivován: 30.dubna 2019 v 12:37

So far this is my favorite screenshot from #BattleForWinterfell #GameofThrones https://t.co/6uI45SjPG7

„HBO: natočíme seriál o dracích a oživlých mrtvolách. Zaplatíme za něj miliony dolarů. Taky HBO: Pojďme to udělat tak temný, aby nikdo neviděl, co se tam vlastně děje,“ napsal na Twitter uživatel s přezdívkou cooper.

Autor: Jaroslav Totušek