130 let

Hattie McDanielová (vpravo) byla první úspěšnou černošskou herečkou. Byla také první černoškou s Oscarem. | foto: Warner Bros.

Hollywood kvůli rasismu tratí až 220 miliard korun ročně, tvrdí nová studie

Kultura
  •   5:00
Studie respektované americké konzultační firmy McKinsey & Company přišla s výsledkem, že hollywoodská studia by si souhrnně polepšila o zhruba 10 miliard dolarů (v přepočtu na koruny 220 miliard), kdyby lépe řešila problém strukturálního rasismu ve filmovém průmyslu.

Během posledních několika let se opakovaně ozývají filmaři, aktivisté i prostí diváci s voláním, aby Hollywood věnoval větší pozornost projektům afroamerických tvůrců a víc do procesu tvorby zapojoval rasové menšiny. Tento strukturální rasismus, jak je věc nazývána, vedl i k tomu, že si mnoho filmařů a herců z rasových menšin na podmínky vládnoucí ve filmovém průmyslu ostře a dlouhodobě stěžuje.

Shannon McIntoshová, Quentin Tarantino se svou ženou Daniellou Pickovou,...
Producent filmu David Heyman.

Společnost McKinsey & Company zveřejnila studii, ve které škodu způsobenou strukturálním rasismem vyčísluje. Kdyby Hollywood věnoval této problematice větší pozornost, mohl by být bohatší až o deset miliard dolarů. 

Výsledek studie vychází z analýzy dvou tisíc filmů a četných rozhovorů s filmaři a herci. Data ukázala, že filmy afroamerických tvůrců jsou obecně filmovými studii podfinancovávány, ačkoliv mají mnohem větší šanci na návrat investic. 

Společnost připomíná, že zhruba jen 6 % filmařů v Hollywoodu jsou Afroameričané. Herci tmavé barvy pleti pak také údajně dostávají méně rolí - v průměru „jen“ šest na každých devět rolí svých bílých kolegů. Studie hovoří i o takzvané černé dani (black tax), situaci, kdy musí afroameričtí tvůrci často sáhnout hluboko do vlastních kapes, aby jejich projekt vůbec spatřil světlo světa. 

Autor: Jaroslav Totušek