130 let

Z filmu Nahý oběd režiséra Davida Cronenberga. | foto: Alejandro Santiago

Hororový svět režiséra Cronenberga ožije na výstavě

Kultura
  •   6:00
PRAHA - Výstava, která připomene výtvarnou stránku filmů slavného kanadského režiséra Davida Cronenberga, se od února příštího roku uskuteční v Praze. Galerie hlavního města Prahy s ní chce navázat na svůj komerční úspěch s výstavou prací Tima Burtona, která se loni stala nejnavštěvovanější výstavou v Česku. Výstavu David Cronenberg: Evolution pořádá také se společností Art Movement. Cronenberg je známý díky svým kultovním filmům Moucha, Crash, Dějiny násilí, Cosmopolis, eXistenZ, Nahý oběd či Scanners.

Jedinečnost výstavy spočívá podle ředitelky GHMP Magdalény Juříkové ve ztvárnění režisérovy surrealistické vize, která bude prezentována prostřednictvím filmových artefaktů a modelů vzniklých pro jednotlivé snímky spolu s dynamickými audiovizuálními prvky. „Návštěvník bude moci nahlédnout do Cronenbergovy filmařské historie, která je spjata s interpretací evolučních myšlenek a jejich vlivu na lidskou populaci,“ uvedla Juříková.

Expozice v prostorách Domu U Kamenného zvonu v Praze, na níž se podílí i Mezinárodní filmový festival v Torontu (Toronto International Film Festival, TIFF), začne 19. února a potrvá do 17. července 2016. Bude věnovaná Cronenbergovu celoživotnímu filmovému dílu, v podobě více než 300 artefaktů chronologicky zmapuje všechny jeho světoznámé i artové filmy.

Z filmu Nahý oběd režiséra Davida Cronenberga.
Z filmu Moucha režiséra Davida Cronenberga.

Retrospektiva pod kurátorským vedením Pierse Handlinga, výkonného ředitele TIFF, a Noaha Cowana nabídne sochařské instalace, skicy, kresby, objekty, filmové triky, pracovní deníky a vzácné, nikdy nezveřejněné filmové záběry. Vše doprovodí promítání Cronenbergových filmů včetně speciálních instalací.

David Cronenberg je v tuzemsku známý především jako filmový režisér a scenárista či jako příležitostný herec. Za jeho největší filmový hit je považován snímek Scanners. První uznání mu zajistil v roce 1977 snímek Rabid, ale až Videodrome z roku 1983 s Jamesem Woodsem a rockovou zpěvačkou Deborah Harry jej proměnil v tvůrce s kultovními parametry, kterým je dodnes.

Pro české diváky je nejznámějším snímkem dnes již kultovní film Moucha z roku 1986. David Cronenberg se čas od času objevuje ve svých filmech také jako herec - kupříkladu v dílech Mrtvá zóna či Příliš dokonalá podoba. Mezi jeho nejbližší spolupracovníky patří Jeremy Irons či Viggo Mortensen.

Ve své pozdější tvorbě se Cronenberg odklonil od hororového žánrů k thrillerům jako byly například Východní přísliby (2007), dramatům - Nebezpečná metoda (2011), Mapy ke hvězdám (2014) nebo psycho-sfi-ci Cosmopolis (2012).

Autoři: Lidovky.cz, ČTK