130 let

Josef Duchan - výstava Intuice (2019) ve Ville Pellé. | foto: Viktor Kopasz

Intuice Josefa Duchana. Jemnými krajinkami zdobí rozřezané billboardy

Kultura
  •   15:00
PRAHA - Malíř a umělec Josef Duchan kreslí údajně úplně všude, dokonce i potmě. Výběr svých prací nyní představuje na výstavě Intuice v pražské Ville Pellé.

Náměty Duchanových obrazů jsou jednoduché - krajinky, mraky, plynoucí řeky nebo klidné hladiny rybníků. Všechny tyto přírodní vlastnosti zastavuje pro diváky, kteří si mohou vychutnat jejich stálost. Kresba je pro Duchana formou kontemplace. 

Josef Duchan - výstava Intuice (2019) ve Ville Pellé.
Josef Duchan - výstava Intuice (2019) ve Ville Pellé.

Duchan kreslí a maluje na rozřezané billboardy, své linie vyřezává do dřevěných desek, pokresluje ručněvyráběné papíry i náhodně nalezené předměty – čelní skla autči rozbité displeje mobilních telefonů.

Chůze v šeru a po špičkách. Ve Ville Pellé se představí ilustrátorka Alžběta Skálová

„V minulosti v Duchanových malbách vytvářela symetrické či jinak bohulibé vzory, jako by jedinou malbou přibližoval vzorek složité organické sítě pod mikroskopem. Často do abstrakce vkládal realistické detaily, aby se oko pozorovatele nepropadlo do hlubin.V současné doběse nechává unášet souhrou hlava-ruce srdce a spíše v gestických stopách putuje barvami nad podkladem. Přičemžpodkladem se stávají různé materiály, jenne malířské plátno, které je svazující svou estetičností,“ říká o Duchanově tvorbě kurátorka výstavy Lenka Lindaurová.

„Obrazy Josefa Duchana dávají nahlédnout do jeho koncepce vizuálního světa, kteroumůžeme sledovat od jeho radikální fragmentace na nejdrobnější elementy až k jejich začlenění do superkomplexního celku,říká o Duchanovi historička umění a kurátorka Jana Ševčíková

Josef Duchan - Intuice
Villa Pellé 
26. 6. – 28. 7. 201

Autor: Lidovky.cz