130 let
Leden 1969. Na protest proti okupaci se upálil student Jan Palach. Po jeho...

Leden 1969. Na protest proti okupaci se upálil student Jan Palach. Po jeho smrti vyšli lidé do ulic | foto: Jaroslav Kučera

Jak se filmy točily za nacismu a ukrývaly za socialismu ukazuje série dokumentů

Kultura
  •   18:40
O filmovém dědictví v době digitalizace vypráví dokumentární série s názvem Arzenal, kterou připravil Národní filmový archiv ve spolupráci s odborníky z Česka i zahraničí. Osm půlhodinových dokumentů, ukazuje, jak se filmy natáčely za nacismu, ukrývaly za socialismu, jak se nyní restaurují a digitalizují nebo jak vypadaly instruktážní filmy vznikající v dobách nesvobody.

Diváci se mimo jiné dozví, kdo schovával film o Janu Palachovi, jak fungovalo natáčení propagandistických terezínských filmů nebo jak se digitalizovaly Ostře sledované vlaky. Filmy začne 9. září vysílat ČT Art, řekla Jana Ulipová z Národníh filmového archivu, který byl odborným garantem celé série.

Nechte zpívat Mišíka. Vzniká dokument o legendárním českém rockerovi

Další díly cyklu se noří do tajů němého filmového hororu nebo amatérského filmu. Jiné se zase obracejí do budoucnosti a jejich protagonisté si kladou otázku, kam se vyvine za dalších sto let kinematografie, zda bude ještě existovat temný kinosál a film promítaný na plátno.

Své vize budoucnosti, analýzy současnosti i historické vhledy poskytli přední domácí filmoví historici, teoretici, sociologové a filosofové. Přispěly ale i osobnosti světového formátu jako americký filmový historik a teoretik David Bordwell, rakouský experimentální filmař, architekt a muzikant Peter Kubelka, který se věnuje experimentálnímu filmu, nebo režisér Godfrey Reggio.

Autory cyklu jsou filmoví odborníci z archivu včetně jeho ředitele Michala Breganta. Projekt vznikl v koprodukci České televize a Produkce Radim Procházka, podpořil jej Česko-německý fond budoucnosti. Režiséry jednotlivých dílů jsou Lucie Králová, Adam Olha, Martin Řezníček, Martin Švoma a Radim Procházka.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás