130 let

Viceprezident Mike Pence se ženou Karen pózují fotografům na inauguračním plese. | foto: AP

‚Je to legitimizace fanatismu.’ Nakladatel svádí souboj o memoáry Trumpova viceprezidenta Pence

Kultura
  •   16:00
PRAHA - V knižním světě se odehrává souboj o kontroverzní knihu. Vlivné nakladatelství Simon & Schuster ze všech sil brání knihu bývalého amerického viceprezidenta. Navzdory velmi silné kritice ze strany zaměstnanců nakladatelství její vydání rušit nehodlá.

V otevřeném dopisu, který koluje mezi zaměstnanci nakladatelství Simon & Schuster se píše, že ředitel Jonathan Karp se rozhodnutím publikovat Penceho memoáry stal spoluviníkem takzvané bílé nadvlády (white supremacy), víry v to, že jsou bílí lidé lepší než jiné rasy a proto by jim měli vládnout. Dopis neupřesňuje, kolik zaměstnanců ho podepsalo, ale volá po okamžitém vypovězení smlouvy na knihu.

Viceprezident Mike Pence promlouvá v americkém Senátu po znovuobnovení schůze...
Viceprezident Spojených států Mike Pence (vlevo) by a Trumpův exporadce Michael...

„Rozhodnutím publikovat tuto knihu nakladatelství vytváří zisk pro ústřední postavu prezidentského období, které neomylně podporovalo rasismus, sexismus, homofobii, transfobii, xenofobii, misogynii, islamofobii, antisemitismus, násilí a nenávist k Afroameričanům,“ píše se v dopisu. „Tohle není jen rozdíl názorů, je to legitimizace fanatismu.

Smlouvu v odhadované 4 miliony (zhruba 85,7 milionů korun) dolarů si nakladatelství Simon & Schuster zajistilo počátkem dubna. Ačkoliv firma v lednu zrušila vydání knihy republikánského senátora Joshe Hawleye, Penceho memoáry i přes nátlak rušit nehodlá. 

„Jakožto nakladatelství v době rozdělené společnosti, vyslechli jsme si kritiku s obou konců politického spektra a od různých jiných skupin. Každý den ale pracujeme proto, abychom vydávali, nikoliv rušili. To je východisko, po kterém nakladatel sáhne jen v extrémním případě. Navíc je v přímém rozporu s naši snahou dát prostor rozličným názorům a perspektivám. Proto Penceovu knihu vydáme,“ prohlásil v tiskovém vyjádření ředitel nakladatelství Karp. 

V Americe se boj o sociální spravedlnost tradičně vede i na poli literatury. Bouře se strhla i okolo nakladatelství Post Hill Press, které se rozhodlo vydat knihu Jonathana Mattinglyho, jednoho z policistů, kteří loni v březnu při zásahu nešťastnou náhodou zastřelili Afroameričanku Brennonu Taylorovou. I přes nátlak aktivistů se nakladatelství rozhodlo knihu vydat.

Autor: Jaroslav Totušek
  • Vybrali jsme pro Vás