130 let
Čtení na léto

Čtení na léto | foto: Shutterstock

Premium

Doporučujeme

Co číst na pláži? Tipy na 28 knižních novinek, které si můžete vzít na dovolenou

Kultura
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Knihy sice zdražují, většina českých dovolenkových batohů či kufrů se bez nich přesto neobejde. Co tedy letos v létě stojí za přečtení navzdory tomu, že si budeme muset připlatit? Nabízíme aktuální knižní tipy.

Po dvou covidových letech se zavřenými knihkupectvími, zrušenými či přesunutými knižními veletrhy a odloženými vydáními se letos konečně vše mohlo vrátit do starých kolejí. Kamenné prodejny jsou otevřené, Svět knihy před pár dny skončil a zdálo by se, že nic nebrání tomu, aby se knižní trh volně nadechl. Ovšem turbulentní doba pro změnu hodila vydavatelům pod nohy jiné klacky: inflaci a nedostatek papíru. Všudypřítomné zdražování žene vzhůru ceny knih, podobně jako obtížně dostupný papír, který navíc vydávání nových titulů často zdržuje.

Ale i když obrat českého knižního trhu v důsledku lockdownů v minulých dvou letech klesal, podle dostupných statistik alespoň prodeje audioknih a e-knih rostou. A číst Češi určitě nepřestanou ani letos v létě. Zatímco vloni o prázdninách často sahali například po románu Listopád od Aleny Mornštajnové nebo po populárně-naučných Sedmi zákonech Miroslava Bárty, letos se mezi bestsellery zřejmě propracuje román Kateřiny Tučkové Bílá Voda nebo více než devítisetstránková krimi Neklidná krev z pera Roberta Galbraitha (tedy J. K. Rowlingové).

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Petra Smítalová