130 let
Une Femme Coquette

Une Femme Coquette | foto: Lidovky.cz

Na YouTube se objevil ‚ztracený‘ film Godarda, legendy francouzského filmu

Kultura
  •   6:00
PRAHA - Na YouTube se objevil snímek francouzského režiséra Jean-Luca Godarda „Une Femme Coquette“. Do čtvrtka šlo o asi vůbec nejvzácnější film vůbec, teď je ale dostupný k volnému zhlédnutí na Youtube. Divákům se tak nabídl cenný pohled na téměř ztracený kousek historie francouzské nové vlny.

Snímek Une Femme Coquette francouzského režiséra Jean-Luca Godarda má pouze devět minut tehdy čtyřiadvacetiletý Godard jej natočil na zapůjčenou šestnáctimilimetrovou kameru. Šlo o jeho vůbec první pokus o výpravný film.

Une Femme Coquette přesto představuje vzácný kus filmové historie, po němž do nedávna marně toužila většina filmových fanatiků i znalců. Počet jeho veřejných promítnutí se dá spočítat na prstech jedné ruky a nikdy nešel do distribuce.

Film je adaptací povídky Guye De Maupassanta Signál a je o ženě, která napodobuje gesta prostituky, až si jí všimne procházející muž. Godard ho natočil na ulicích v Ženevě a sám se před kamerou ukázal kolem druhé minuty.

Konec ‚nejvzácnějšího‘ filmu

Jediná známá kopie ležela v evropském filmovém archivu, ze kterého si ji šlo zapůjčit pouze se svolením samotného Godarda. Někdy byl tak ve filmových encyklopediích zařazován mezi ztracené filmy. Neexistoval jiný podobně zachovalý film současného režiséra, k němuž by vedla složitá cesta.

To se teď ale změnilo, jelikož se film ve čtvrtek objevil na Youtube, čímž nadobro ztratil punc vzácnosti, upozornil kulturní server A.V. Club. Na svém kanálu ho zveřejnil David Heslin, který má mírně nad 1000 odběratelů a věnuje se archivním snímkům. Kde k němu sám přišel zatím není jasné. Zatím ho vidělo 30 000 lidí.

zdroj: www.youtube.com

Godard je jeden z nejvýznamnějších členů francouzské nové vlny (takzvané Nouvelle vague) a je považován za jednoho z nevlivnějších francouzských režisérů všech dob. Kromě experimentace s filmovou formou a revolučním přístupem k filmovému střihu se proslavil i esejistickou tvorbou. Jeho film U konce s dechem s Jean-Paulem Belmondem and Jeanem Sebergem je považován za klenot nové vlny.

Autor: pro