130 let

Parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík | foto: Nakladatelství Prostor

Německý historik přináší v knize Smrt v Praze detailní pohled na český odboj

Kultura
  •   6:00
„Nebýt českého odboje, který vzbuzoval respekt, nemusel by Heydrich do Prahy nikdy přijít,“ konstatuje německý historik a spisovatel Hellmut G. Haasis v knize Smrt v Praze, kterou k 70. výročí konce 2. světové války vydává nakladatelství Prostor knihu. Autor sleduje stopy atentátu a přináší nový pohled na český odboj a celou řadu nově prozkoumaných detailů.

„Heydricha soužil komplex méněcennosti, který snad zpočátku živily posměšky, že je údajně Žid. Protože byl spíše útlejší postavy, dostával ve škole často výprask. Vysmívali se mu i pro jeho příliš vysoký hlas,“ píše Haasis v první kapitole, věnované psychologickému portrétu třetího muže nacistického Německa a strůjce tzv. konečného řešení židovské otázky. Kromě Heydrichovy výkonnosti a neústupné oddanosti nacistickým ideálům a touze je uskutečnit si všímá i jeho rysů, které se mu při atentátu staly osudnými: jeho pohrdání životem, nedbání na vlastní bezpečnost i jisté záliby v představě hrdinské smrti.

Hellmut G. Haasis: Smrt v Praze. Atentát na Reinharda Heydricha
Atentát na Heydricha - poškozený mercedes.

Centrem autorovy pozornosti je však především český protinacistický odboj v okupovaném Protektorátu. Podrobně mapuje český nekomunistický odboj od počátku okupace až do Heydrichova příjezdu do Prahy v září 1941.

Jak rychle jelo Heydrichovo auto?

Jednu z kapitol autor věnuje legendám, které se kolem atentátu vyrojily, a vyvrací je – např. vysokou rychlost jízdy Heydrichova služebního vozu před atentátem: „Všichni totiž věřili, že jel rychle. Vyšetřovatel gestapa Pannwitz se domníval, že by ve volném terénu byl atentát nemožný, ´protože rychlost jízdy vozu byla příliš vysoká´. Jak vysoká byla ve skutečnosti? Jeden český autor ji odhadoval na 80 km/h, jeden anglický na 160 km/h. Spasit nás může jen základní zásada kriminalistiky: prostá matematika. Odjel-li Heydrich z domova v 10 hodin a v zatáčce byl napaden v 10.32 hodin, lze průměrnou rychlost snadno vypočítat. Pro trasu dlouhou 11 kilometrů potřeboval 32 minut, což znamená průměr kolem 20 km/h. Tato rychlost odpovídala skrovným silnicím, vedoucím volnou přírodou i vesnicemi, a prozrazuje i to, jak se Heydrich v Praze cítil. Oblíbený, jak byl přesvědčen, ´král Slunce´ z Hradčan při jízdě zemí nespěchá, a už vůbec ne ze strachu před atentátem, ten spíše jezdí ´svou´ zemí bezstarostně s odkrytou střechou a nechává se ´svým´ lidem zdravit.

Atentát na Heydricha - poškozený mercedes.

Reinhard Heydrich. Z knihy Hellmuta G. Haasise Smrt v Praze

Haasis podrobně popisuje pohyb parašutistů po jednotlivých domácnostech a sleduje osudy těchto rodin i v době represí po atentátu – většina z nich za heydrichiády za pomoc parašutistům zaplatila životem. Uvádí příklady statečných, kteří navzdory těžkým výslechům a mučením až do své popravy mlčeli a nikoho neprozradili. Hojně čerpá také z dostupných materiálů gestapa, např. Pannwitzovy zprávy o atentátu na Heydricha. Zabývá se i problematickou postavou Ladislava Vaňka, bývalého šéfa sokolské odbojové organizace Jindra, který po zatčení v roce 1942 prozradil strukturu skupiny, po válce se mu však podařilo vyhnout obviněním.  

O autorovi:

Německý spisovatel a historik Hellmut G. Haasis (1942) je autorem rozhlasových a divadelních her, prózy a literatury faktu. Zaměřuje se především na pozapomenuté epizody boje proti nacismu ve střední Evropě a na judaika.

K jeho nejznámějším pracím patří Den Hitler jag ich in die Luft. Der Atentäter Georg Elser (Vyhodím Hitlera do vzduchu. Atentátník Georg Elser), biografie osamělého atentátníka, který připravil nálož v Měšťanském pivovaru v Mnichově v roce 1939, jež Hitlera nezabila jen náhodou, dále Edelweisspiraten (Piráti protěže), vyprávění o neorganizované opozici mladých lidí proti Hitlerovi, a Braune Universität (Hnědá univerzita), první publikace o kontinuitě působení nacistických profesorů.

V knize Smrt v Praze (Tod in Prag, německy vyšlo 2002) zpracoval historii atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha 27. května 1942.

Autor: Lidovky.cz