130 let
Jedna z verzí slavného plátna Alžírské ženy (Les femmes d’Alger) od Picassa se...

Jedna z verzí slavného plátna Alžírské ženy (Les femmes d’Alger) od Picassa se bude v New Yorku dražit 11. května 2015. | foto: www.christies.comReprofoto

Aukční rekord. Picassovo plátno se prodalo za 179 milionů dolarů

Kultura
  •   7:54aktualizováno  9:00
NEW YORK - Obraz Pabla Picassa Alžírské ženy se stal vůbec nejdražším výtvarným dílem prodaným v aukci. V newyorské aukční síni Christie´s se jedna z verzí tohoto proslulého plátna vydražila za 160 milionů dolarů, což po přičtení více než 12procentní provize aukční síně dává rekordní sumu 179,4 milionu dolarů (4,4 miliardy korun).

Picasso za 3,5 miliardy. Slavné plátno Alžírská žena jde do aukce

Dosud nejdražším vydraženým dílem byl obraz Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda, který se v roce 2013 prodal za 142 milionů dolarů.

Odhadní cena Picassovy kubistické olejomalby z roku 1955 přitom činila 140 milionů, dramatický souboj několika zájemců dražících po telefonu však takzvanou kladívkovou cenu při posledním odklepnutí vyhnal až ke 160 milionům.

Verze O

Picasso v letech 1954 až 1955 vytvořil celkem 15 variací inspirovaných obrazem Eugena Delacroixe z roku 1834 a označil je písmeny A až O. 

Verze prodaná v pondělí v New Yorku nese označení O, a je tedy vyvrcholením celého cyklu. V popředí obrazu namalovaného v jásavých barvách stojí postava polonahé ženy, pro niž Picassovi stála modelem jeho múza a pozdější manželka Jacqueline Roqueová.

Podle zástupců Christie´s jde patrně o nejdůležitější Picassův obraz z těch, které jsou v soukromých rukou.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK