130 let
Básník Jan Skácel

Básník Jan Skácel | foto: ČTK/Vácha Pavel, ČTK

Po Mozartovi a Edisonovi bude mít na Špilberku sochu i básník Skácel

Kultura
  •   14:00
BRNO - V parku hradu Špilberk v Brně bude stát socha básníka a prozaika Jana Skácela. Na její ztvárnění město vyhlásí soutěž, jejíž vysledky by měly být známy koncem září. Součástí sochy má být také úryvek textu ze Skácelovy básně Sonet o lásce a modrém portugalu, který je příznačný pro jižní Moravu.

Radní schválili podmínky výtvarné soutěže na ztvárnění sochy. Zájemci mohou návrhy podávat do 11. srpna. Nejvhodnější návrh radní vyberou do konce září. "Jan Skácel byl jedním z nejvýznamnějších jihomoravských i českých básníků. Mám ohromnou radost, že jsme soutěž vyhlásili," uvedl primátorovův náměstek Robert Kotzian (ODS). Podle předpokladů by měl projekt i s realizací díla stát kolem 1,7 milionu korun.

Soutěž je pokračováním projektu Sochy pro Brno

Skácelův pomník vznikne díky uměleckému projektu Sochy pro Brno, v jehož rámci už existují tři díla: socha věnovaná W. A. Mozartovi od Kurta Gebauera, T. A. Edisonovi od Tomáše Medka a ještě funerální socha na čestném urnovém pohřebišti Ústředního hřbitova města Brna od Václava Fialy.

Skácelova socha bude v parkové zóně Špilberku na jižní straně svahu pod hradem. "Bude mít figurální pojetí. Rada vyloučila abstraktní ztvárnění básníkova díla. Součástí sochy bude úryvek textu ze Skácelovy básně Sonet o lásce a modrém portugalu," řekl Kotzian. Úryvek zní: Dozrál vinohrad, pod tíhou hroznů čas se sklání. "Myslím, že nadčasovost a přiléhavost úryvku k jižní Moravě je více než vhodná. Celá socha bude pěkným doplněním špilberského parku," dodal Kotzian.

Jan Skácel se narodil v roce 1922 v obci Vnorovy na Hodonínsku. Zemřel roku 1989 v Brně. Z jeho díla lze jmenovat například básnické sbírky Dávné proso, Naděje s bukovými křídly nebo Smuténka.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz