130 let

Nová tvář. Vedle Emmy Watsonové a Daniela Radcliffa se na newyorské premiéře nového pokračování Harryho Pottera představila také osmnáctiletá Katie Leungová, která ztvárnila Harryho první lásku. | foto: AFP

Potter počtvrté a zase jinak

Kultura
  •   8:12
Čtvrtý Harry Potter se bude líbit, ale tak dobrý jako jeho předchůdce není. Režisér Mike Newell vsadil hlavně na triky a dynamické scény, podívaná je to velkolepá, ale změna režiséra se promítla i méně pozitivně: filmu chybí hloubka a vnitřní tajemství, které do něj dokázal dostat režisér Alfónso Cuarón v titulu Harry Potter a Vězeň z Azkabanu.
Oficiální stránky Harry Potter a ohnivý pohár

Třetí potterovský film byl ve srovnání s těmi předešlými dost temný, čtvrtý za ním nezaostává, byť má jeho temná stránka docela jinou atmosféru. V USA i Velké Británii se to odrazilo i na kvalifikaci snímku, dvanáctileté děti na něj mohou jít jen v doprovodu rodičů. Otázkou je, zda jde opravdu o blaho dětí, nebo o jednoduchou fintu, jak řady diváků rozšířit o rodiče.

Možná to svůj účel splnilo, protože tržby o víkendu po světové premiéře byly zatím ze všech čtyř potterovek nejvyšší, Ohnivý pohár se stal čtvrtým snímkem s historicky nejúspěšnějším premiérovým víkendem. U nás ovšem distributor docela rozumně žádná omezení přístupnosti nenařídil, nicméně s vysokou návštěvností se také počítá, zejména poté, co trhu už řadu měsíců chybí divácký hit.

Na vlastní oči se o kvalitě filmu bude moci každý přesvědčit už od 1. prosince, kdy Harry Potter a Ohnivý pohár u nás vstoupí do distribuce. Slavnostní premiéra pro zvané je ovšem naplánovaná už na pondělí 28. listopadu a uskuteční se v multiplexu Village Cinemas v Praze na Smíchově. Uvedení by to mělo být velkorysé, po projekci bude program pokračovat v prostorách odsvěceného kostela.

Pro platící diváky plánují některá multikina potterovský maraton: tak jako v případě Matrixu nebo Pána prstenů by se měly v den distribuční premiéry promítat bezprostředně po sobě předchozí díly Harryho Pottera a na závěr Ohnivý pohár.

Ve čtvrtém díle se na plátno vracejí všichni oblíbení herci: ústřední trojice Daniel Radcliffe, Emma Watsonová i Rupert Grint. Mnohem delší je ale seznam čerstvých přírůstků, čestné místo mezi nimi má Ralph Fiennes coby Lord Voldemort, hercova fyziognomie ovšem na plátně doznala výrazné proměny.

Další dominantní roli dostal Brandan Gleeson coby Pošuk Moody, tedy nový jednooký učitel obrany proti černé magii. Klíčové scény se točí kolem velkolepého turnaje tří kouzelníků, který je nabitý strhujícími sekvencemi. O trofej se spolu s Potterem utká jeho charismatický starší spolužák Cedric Digorry (Robert Pattinson), Fleur Dalacourová (Clémense Poésyová) z dívčí školy Krasnohůlky a Viktor Krum z Kruvalu, toho hraje Bulhar Stanislav Ianevski, který ke svému filmovému debutu přišel díky studijnímu pobytu v Británii.

Atmosféru nové potterovky vystihuje režisér Mike Newell, který je podepsaný pod filmy Čtyři svatby a jeden pohřeb nebo Krycí jméno: Donnie Brasco: „Podstatou tohoto příběhu je pro mě thriller.“
Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás