Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Recenze: Seriál Kosmo - nejlepší satira od dob České sody

Kultura

  11:00
Kdybych nezavítal v Letní filmové škole v Uherském Hradišti na projekci nového sitcomu Kosmo, zřejmě bych nad českými sitcomy zlomil hůl. V polovině 90. let sice proběhly pokusy o ryze český sitcom, které se povedly - ať už to byla Hospoda (dodnes fenomén a kult, kdy se stále říká- pojď na jedno, budou dávat Hospodu), nebo první série Novákovic rodinky. Pak se ale čeští tvůrci na dlouhou dobu odmlčeli. Nevím, jestli to bylo tím, že jim chyběly nápady, anebo tím, že televizím chyběla odvaha.

David Novotný, Eva Josífková, Petr Vančura a Jakub Žáček v seriálu Kosmo. foto: ČT - Mikuláš Křepelka

Musel přijít až Tomáš Baldýnský, který stvořil dnes již legendární Comeback (který byl de facto zároveň comebackem Martina Dejdara). A ukázat, že pořád existují autoři schopní stvořit kvalitní, humorné a úderné scénáře. I když, jak Tomáš Baldýnský sám říká, jeho prvním scénářem co odevzdal, byl první díl Comebacku.

Jenže tady pořád chyběl kvalitní satirický, politicky nekorektní a přesto stále inteligentní a vtipný seriál. Jakoby se opravdu všichni báli - ani tak ne politických tlaků, ale spíše srovnání s Českou sodou.

Pak se objevil Tonda Blaník a jeho lobbistická kancelář. Úderné, maximálně desetiminutové, díly byly (a stále jsou) ukázkou kvalitního scénáře a hereckého umění. Tonda Blaník znovu přivedl politickou satiru na televizní obrazovky. Tedy vlastně na počítačové monitory. Protože původní koncept byl v České televizi zamítnut a začala jej uvádět internetová televize Stream.

I proto mě překvapilo, když jsem se dozvěděl o novém sitcomu Kosmo z produkce České televize. Překvapilo a dost vyděsilo. Bál jsem se, že politická satira z produkce silně zpolitizované České televize bude buďto příliš fádní a bezobsažná (aby se zavděčila všem), anebo skončí v propadlišti dějin bez uveřejnění.

Jenže to by za ní nesměl stát v roli tvůrce a zároveň kreativního producenta Tomáš Baldýnský. Českou televizi se mu povedlo přesvědčit (motivace v podobě několika let práce na scénáři byla velká), a tak se hned po volbách (zase tak moc odvážná televize není, aby tuto satiru pustila ještě před volbami) můžeme těšit na záznam prvního českého letu na měsíc.

Seriál Kosmo.

Pět dílů mapuje absurdní projekt českého letu na měsíc. Projekt financovaný z peněz EU, který byl hned z kraje vytunelován, a ve kterém se pokračuje jen a pouze ze strachu z pokuty za “nerealizaci“.

Jednotlivé díly jsou uzavřené kapitoly, které si berou na mušku jednotlivé aspekty projektu a zároveň ukazují tu slabé (těch je více), tu silné (těch aby člověk pohledal) stránky české mentality. Diváci v sále hromadně popadali ze židlí ve chvíli, kdy ruská delegace věnovala českému ministrovi matrjošku s podobiznou Zemana, v níž je schovaný malý Putin. Nebo když autoři píchnou do české bolístky v podobě poznámky, že když se baví velcí (Rusové a Američané) o nás, tak u toho nikdy nejsme, to je přeci normální!

Zároveň se ale seriál nebojí ani určitého sentimentu a dá se říci až patosu, ze kterého cítíte (a autorům věříte), že by opravdu stálo za to dostat prvního Čecha na měsíc.

Tam kde Česká televize (po vzoru - je to sitcom, to se natočí za drobné) šetřila na výpravě a efektech, ukazuje sílu scénář a jiskrné dialogy. Na scénáři je vidět, že kvalitu nevyrobíte za den. To ale znamená, že Baldýnský měl menší hodinovou sazbu, než ukrajinský profesor na stavbě metra. A tudíž, že kvalita se stále spíše než penězi platí odhodláním a nadšením.

Herecké obsazení se také vydařilo a posádka složená z Davida Novotného, Jakuba Žáčka, Jany Plodkové, Petr Vančury a Evy Josefíkové na sobě, ani na představách o Češích, Polácích a politicích, nenechá nit suchou. Překvapilo mě, jak umně dokázal relativně neznámý režisér Honza Bártek kočírovat divadelní hvězdy Davida Novotného, nebo Martina Myšičku.

Neméně kvalitní (zvláště při představě kolik peněz asi muselo (ne)zbýt na výpravu) je i grafické a designové zpracování od Daniela Špačka, které celkově podtrhává vysokou kvalitu celého seriálu.

Byl jsem na promítání tří dílů Kosma na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, a tak rozesmáté publikum (včetně cizinců, díky skvělým titulkům) jsem naposledy viděl snad při filmu Deadpool. Trochu se ale bojím, že takto satirický seriál neujde přísnému pohledu „normálního“ Čecha a autoři spolu s Českou televizí se budou muset připravit na mnoho rozhněvaných dopisů a stížností na RRTV. Což by mohlo do budoucna ohrozit tvorbu podobně silných a skvělých sitcomů, jakým Kosmo beze sporu je.

KOSMO - oficiální anotace:

Kosmo je pětidílná satirická komedie, která s nemilosrdnou nadsázkou popisuje příběh fiktivního českého letu na Měsíc: od chvíle, kdy se ukáže, že tento zapomenutý a vytunelovaný státní projekt je kvůli hrozící likvidační pokutě z EU bezpodmínečně nutno dotáhnout do konce.

Režie: Jan Bártek

Scénář: Tomáš Baldýnský

Kamera: Petr Bednář

Hudba: Tomáš Háček

Hrají: Martin Myšička, David Novotný, Jiří Hána, Jakub Žáček, Jana Plodková, Petr Vančura, Eva Josefíková, Václav Kopta, Martin Dejdar, Lenka Krobotová, Tomáš Baldýnský

Recenze vyšla na webu Mediahub.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!