130 let
Shakespeare na Palmovce. Divadlo pod Palmovkou oznámilo, že by se do něj měl...

Shakespeare na Palmovce. Divadlo pod Palmovkou oznámilo, že by se do něj měl příští rok vrátit polský režisér Jan Klata, jenž tu uvedl Něco za něco. | foto: DPP

ROK 2019: Divadlo se dočká Jáchyma Topola, Marcela Prousta i dosud neuvedených zahraničních her

Kultura
  •   6:00
PRAHA - V roce 2019 čeká na divadelní návštěvníky řada zajímavých inscenací, chybět nebude původní tvorba ani dosud neuvedené zahraniční hry. Mohou se těšit na dramatizaci Topolovy knihy Noční práce v Národním divadle nebo na slavnou hru Tonyho Kushnera Andělé v Americe v Městských divadlech pražských.

Očekávanou událostí v činohře Národního divadla bude jevištní adaptace románu Jáchyma Topola Noční práce v režii Jana Mikuláška. Na jeviště první scény tak vstupuje syn Josefa Topola, který zde debutoval na podzim roku 1959 hrou Jejich den a ve své následné spolupráci s Otomarem Krejčou výrazně ovlivnil moderní české drama. Jeho tvorba v Národním pak vyvrcholila Koncem masopustu, kde vesnickou tematiku zpracoval dosud nevídaným způsobem, vkomponoval do ní silné existenciální téma, který se týká složitosti lidské duše, samoty a marného vzdoru proti zlu.

I Noční práce Jáchyma Topola se vrací do vesnice, tentokrát ve složité době okupace Československa Sovětským svazem. Výchozí situací je nedobrovolný pobyt dvou bratrů, dospívajícího Ondry a jeho mladšího bratra ve vesnici v pohraničí, kam je odvezl jejich otec, ohrožený srpnovým obratem poměrů. Chlapci vstupují do vesnické komunity, do její historie a současnosti, ale nejde jen o nostalgické a dílem autobiografické vzpomínání na dětství, i zde jde o básnické zobrazení různých podob zla a hledání naděje.

Hlavně z toho nezešílet

Náročný úkol na sebe vzal režisér Jan Antonín Pitínský, který v Národním divadle Brno chystá Proustovo dílo Hledání ztraceného času. Sedmidílný román, který je považovaný za stěžejní dílo světové literatury, dosud nebyl u nás v divadle uvedený, Pitínský bude první, kdo se o to pokusí. Pro své nastudování využije i adaptaci, kterou pro londýnské Royal National Theatre v roce 2000 vytvořili dramatik Harold Pinter. Na závěr sezony v brněnském Národním chystá režisér Martin Glaser vlastní dramatizaci románu Hanaoblíbené současné autorky Hany Mornštajnové.

Na Moravě ještě zůstaneme, v ostravském Divadle Petra Bezruče připravuje Anna Saavedra autorskou parafrázi dramatu Henrika Ibsena Heda Gablerová pod názvem O čem sní Heda Gablerová. Saavedra je autorkou oceňované hry Olga (Horrory z Hrádečku) a nyní bude spolupracovat s uměleckou šéfkou souboru, režisérkou Jankou Ryšánek Schmiedtovou a společně budou zkoumat, co je na dramatu současného. Soudí, že bolesti mladé generace se příliš nezměnily. A podle nich závěr zůstává stejný – hlavně z toho nezešílet.

Návrat Klaty na Palmovku

Do Ostravy se z Palmovky vypraví Tomáš Dianiška se svou groteskou transky, body, vteřiny, která se inspiruje osudem československé atletky Zdeny Koubkové, která závodila v třicátých letech a byla držitelkou dvou světových rekordů. Zdena se však narodila s vývojovou vadou, a i když byla vychovávána jako dívka, byla muž, podstoupila operaci změny pohlaví, z atletiky odešla a její rekordy byly vymazány.

Dianiška nezahálí ani na domovské Palmovce, kde uvede svoji hru o bezrukém Frantíkovi. Na Palmovce bude režírovat také maďarský režisér Vilmos Vajdai, uvede zde hořkou komedii Výnosné místo Alexandra Nikolajeviče Ostrovského. Zdá se, že známé drama o korupci je stále aktuální a lákavé, chystá ho v nadcházejícím roce i Národní divadlo moravskoslezské. Na Palmovku by se měl vrátit i polský režisér Jan Klata, který tam s úspěchem uvedl Shakespearovu hru Něco za něco.

V Městských divadlech pražských budí pozornost česká premiéra slavné hry Američana Tony Kushnera Andělé v Americe. Ta slavila úspěchy v devadesátých letech a byla také první otevřenou reflexí problematiky spojené s AIDS, ale především pojednává o vztazích mezi lidmi, o tom, co přesahuje lidský život, o lásce a zradě. A také o nemoci a smrti, o odpuštění. Kushnerova hra je nadčasová a také bývá označována za nejdůležitější americkou hru závěru 20. století a stále se vrací na přední světové scény.

Hra obdržela Pulitzerovu cenu a stala se předlohou seriálu s Al Pacinem a Meryl Streepovou, který režíroval Mike Nichols. Vznikla podle něj i opera, která měla premiéru v Paříži. Hra je dvojdílná, první část se jmenuje Milénium se blíží (1991), druhá Perestrojka (1992). Režisér Michal Dočekal uvede oba díly najednou v jednom večeru již počátkem února.

Autor: Jana Machalická