130 let

Duna (1984) režiséra Davida Lynche. | foto: Universal Pictures

Špatný film skvělého režiséra. Jsem pyšný na všechno kromě Duny, prohlásil David Lynch

Kultura
  •   18:00
LOS ANGELES - Adaptaci slavného sci-fi románu spisovatele Franka Herberta natočil Lynch v roce 1984, čtyři roky po fenomenálním úspěchu Sloního muže. Duna byla také jeho prvním barevným filmem.

Když v roce 1981 nabídl slavný producent Dino De Laurentiis Lynchovi zfilmování Duny, neměl režisér sci-fi příliš v lásce. To se údajně změnilo hned poté, co si Herbertův román přečetl. Na nabídku kývl. 

Duna (1984) režiséra Davida Lynche.
Režisér David Lynch

Film vznikal za chaotických podmínek. Filmaři se nakonec rozhádali kolem scénáře. Lynch na něm pracoval spolu s Ericem Bergrenem a Christopherem De Vorem, ale trio se nepřeneslo přes své rozdílné názory. Nakonec Lynch zůstal sám. Pod jeho vedením vznikly dvě verze filmu - dvouhodinová určená pro kinosály a čtyřhodinová televizní verze.

Výsledný snímek byl na každý pád propadákem. Při rozpočtu zhruba 40 milionů dolarů vydělal jen něco málo přes 30 milionů. Ani kritika Dunu nešetřila a „smlsla“ si hlavně na komplikovaném a těžko pochopitelném Lynchově scénáři. 

Jeden z fanoušků se Lynche zeptal, na který ze svých filmů je nejvíce pyšný. Výše uvedené faktory jsou nejspíš tím důvodem, proč režisér odpověděl, že je pyšný na všechno kromě Duny

Na letošní rok se ale chystá Duna nová. Režisérem chystaného snímku je Denis Villeneuve. Upozornil na sebe filmy jako Sicario: Nájemný vrah (2015), Příchozí (2016) nebo Blade Runner 2049 (2017). Scénář na motivy Herbertovy knihy napsal Eric Roth (Zrodila se hvězda, Mnichov).

Film je hvězdně obsazený. Kromě výše zmíněných herců Chalameta a Isaaca se vy filmu zahrají i Rebecca Fergussonová (Lady Jessica), Jason Momoa (Duncan Idaho), Dave Bautista (Glossu Rabban), Javier Bardem (Stiglar), Josh Brolin (Gurney Halleck) nebo Stellan Skarsgård v roli padoucha Vladimira Harkonnena.

Duna, sága jednoho rodu

Hrabě Leto Atreides dostane do poručnictví nehostinnou pouštní planetu Arrakis (také známou jako Duna), jediný zdroj nejvzácnější vesmírné substance zvané melánž, koření, které mimo jiné prodlužuje lidský život. Leto tuší, že jde o promyšlený plán nepřátelského rodu Harkonnenů, ale stejně spolu se svým synem Paulem  na planetu odcestuje. Říct, že tam na ně čekají problémy, by zdaleka nevystihovalo skutečnost.

Autor: Jaroslav Totušek
  • Vybrali jsme pro Vás