130 let
Tomáš Zmeškal

Tomáš Zmeškal | foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Spisovatel Tomáš Zmeškal v nové knize pátrá po svém otci

Kultura
  •   17:10
Autor úspěšného románu Milostný dopis klínovým písmem, ověnčného řadou cen (Cena EU za literaturu, Cena J. Škvoreckého, nominace na Magnezii literu, 2. místo v anketě LN - Kniha roku), se v nové knize Sokrates na rovníku pouští do pátrání po svých kořenech i po souvislostech evropské historie.

Na rozdíl od svých předchozích románů Zmeškal tentokrát popisuje osudy svých rodičů a prozrazuje něco i o sobě. Jako zkušený vypravěč se však intuitivně vyhýbá pouhému líčení klasické rodinné historie a vypráví vzájemný příběh Afriky a Evropy 20. století.

ČTĚTE TAKÉ

Sokrates na rovníku je kniha rodinných reportáží, vzpomínek a úvah o hledání konžského otce, pocházejícího z Konga. V příběhu se malý, rodinný svět prolíná s tím velkým, světovým. Se světem, kde se Afrika osvobozuje z koloniálních vztahů, zatímco Evropu paralyzuje studená válka. Teprve z tohoto prolnutí obou příběhů, z komorní zprávy o otci a rodině s dějinami kulturního střetu, vzniká výsledný tvar knihy - soubor deníkových zápisků, vzpomínek, úvah a rodinných reportáží. Znovu se zde ukazuje, že hledání je pokaždé činností nanejvýš komplexní, a že nestačí pátrat v matrikách a archivech.

Tomáš Zmeškal je autor románů Milostný dopis klínovým písmem (2008, Cena EU za literaturu, Cena J. Škvoreckého, nominace Magnezia litera - próza, 2. místo v anketě LN - Kniha roku, nominace Cena Angelus) a Životopis černobílého jehněte (2009, nominace na Cenu J. Škvoreckého). V současnosti vede autor kurzy tvůrčího psaní.

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás