130 let
Cassandra_Wilson

Cassandra_Wilson | foto: Mark Seliger

Struny podzimu uvedou poctu Zdeňku Liškovi i recitál Cassandry Wilson

Kultura
  •   6:00
PRAHA - Jubilejní dvacátý ročník festivalu vážné hudby, jazzu i world music proběhne od 5. října do 19. listopadu v Praze. Letos uvede mimo jiné poctu skladateli filmové hudby Zdeňku Liškovi, recitál zpěvačky Cassandry Wilson nebo koncert souboru Theatre of Voices Paula Hilliera, který rozezní prostor vítkovského památníků.

Festival předznamená 29. dubna na Pražském hradě Jarní gala s houslistou Danielem Hopem. Přehlídku zahájí 5. října v pražské Státní opeře zpěvačka Buika původem z Mallorky.

Struny podzimu vzdají 9. října ve Foru Karlín hold českému filmovému skladateli Zdeňku Liškovi. Soubory Baborák Ensemble a Martinů Voices provedou suitu k Marketě Lazarové a Údolí včel. Petr Ostrouchov díla režiséra Františka Vláčila zpracoval do podoby filmové symfonie, kterou doprovodí projekce, vypravěč a dva vokální sólisté. „Jsem přesvědčený,že jeho hudba je schopna fungovat i sama o sobě bez filmových obrazů,“ řekl umělecký ředitel a zakladatel Strun podzimu Marek Vrabec.

Premiéry i návraty

 Téměř polovinu hlavního programu představují festivalové premiéry, druhou tvoří návraty festivalových hvězd. První z festivalových návratů bude 20. října v Českém muzeu hudby patřit korsickému sboru A Filetta. Před publikum předstoupí s libanonskou zpěvačkou Fadiou Tomb El-Hageovou. Klavírista Jason Moran v sólovém recitálu 2. listopadu v Lucerně spojí harlemské piano dvacátých let, chicagskou avantgardu let šedesátých i hiphopové téma. Americký houslista Gil Shaham přijede s newyorským orchestrem Sejong Soloists a 8. listopadu v Rudolfinu nabídne variaci na Vivaldiho Čtvero ročních dob. Na Pražský hrad 11. listopadu zavítá francouzský kontratenorista Philippe Jaroussky. V komorním programu představí písně na slova básníka Paula Verlaina.

Postminimalismus na Vítkově

V unikátním prostoru památníku na Vítkově se 12. října rozezní hlasy členů Theatre of Voices Paula Hilliera, aby za přítomnosti postminimalisty Davida Langa provedli jeho díla The Little Match Girl Passion a Ark Luggage. Cameron Carpenter v karlínském Foru 25. října představí vlastní verzi digitálního mobilního nástupce varhan (International Touring Organ).

Paul Hillier & Theatre of Voices

Pořadatelé připravili také novinku Encores, přídavky v podobě koncertů po skončení hlavního programu, které představí hvězdné hosty v komornější poloze. Tradičně nebude scházet víkend Struny dětem a závěrečná klubová noc Spotlight věnovaná mladým talentům a novým hudebním fúzím.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz