130 let

Diskuze

Vystoupení Paula Pottse v Praze: Publiku dnes stačí málo

V úspěchu Paula Pottse nejen na pražském koncertu 24. července se zajímavým způsobem potkávají dva fenomény: síla hudebního byznysu i únava z něj.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

zanov

28. 7. 2009 13:52
Pete má pravdu

Howg!!!!!

0 0
možnosti

Flamengo

28. 7. 2009 10:40
Marketingový popík

Bylo to ubohé. Viděl jsem ten druhý konzert. Na efekt postavený repertoár z hitovek, které zaberou vždy a všude. V první půlce zazpíval tři skladby, pak musela být přestávka. Ve druhé půlce skončil už po skladbě druhé, aby vůbec udýchal pečlivě naplánované dva "přídavky". Upachtěné, vyklakulované. Provedení nic moc, v jiném oboru by se asi uplatnil, ale v opeře??? Příliš mnoho not, příliš mnoho slabik.

Jenže marketingově je to úspěšné. Jeho publikum je z tzv. "střední třídy", z té její části,  která se chce ukázat jako kulturní, aniž by k tomu měla základy, má jen povědomí a potřebu. A tohle je přesně to, co potřebují. Je to populární, levné, nenáročné a přitom člověk mezi "svými" vypadá dobře, je in a je považován za kulturního. Kdybych nedostal vstupenky zdarma, v životě bych na něco takového nešel.

Chvíli bude jezdit po světě a vydělávat sobě i všem okolo peníze a až to za rok či dva přestane fungovat, marketéři si najdou jinou opici a začne to nanovo s někým dalším. Takže střádej, Paule, neutrácej, aby ses nemusel vrátit k tomu rodávání mobilů.

0 0
možnosti

Tram

28. 7. 2009 10:32
Opice

Bez ohledu na Pootsovy kvality, s těma opicema to zavání rasismem...

0 0
možnosti

Flamengo

28. 7. 2009 10:44
Re: Opice

Pokud to čtete a chápete v souvislostech, dáte mi za pravdu, že ne. Já bych raději volil přirovnání k cvičenému teriérovi, nebo něčemu podobnému, aby se toho nemohl někdo tak snadno chytit, ale ty opice vycházejí z citace výroku ruského magnáta a je to přirovnání výstižné, i když riskantní.

0 0
možnosti

Milan

27. 7. 2009 19:06
Recenzent je odborník, nebo marketér svých postojů?

Nejsme znalec hudby, spíše se zabývám procesy mozku a jejich vlivy na chování, zastáváné postojů atp. Proto si rád přečtu recenzi o hudbě, od někoho, kdo k ní má mnohem blíže, díky svému nadání, či jinak získaným kvalitám dokáže rozlišit různé projevy. Moje ucho to nedokáže, pan Domingo nebo pan Potts, pro mě je jejich nesu dorma (omlouvám s za pravopis) stejně nádherná. Ale jak jsem psal moje ucho stěží rozezná zvuk jízdy zarezlého a namazeného kolečka.  Co však díky svým znalostem dokáži, je rozeznávat utváření postojů a jejich kontexty které mozek utváří. Nedovolím si proto komenovat obsah recenze vzhledem ke zpěvu, ale k autorovým postojům a kotextům.

Již na první přečtení je vidět jeho odpor k soutěžím a marketingovým strategiím. Každý má právo vyádřit svůj názor, ale taky by ho tak měl uvést. Můj je zcela stejný. To ale nemění nic na tom, že pokud autor začne po odborné stránce srovnávat kvality zpěvu dvou lidí, zřejmě by bylo mnohem vhodnější zůstat u odborné stránky po celou délku textu se zabývat kontexty, kdo kolik má talentu a kdo jak ho mohl rozvíjet. Jak dlouho jejich vývoj trval, jaká jsou zlepšení, zhoršení atp.)

Tím, že sklouzl ke zkratkovitému hodnocení cvičených opic, nesoucích se na vlnách marketingové strategie, svůj zprvu odborně zamyšlený článek, právě do této kategorie velmi úspěšně zařadil.

Možná se tak jeho egu podařilo vypořádat s tím co mu není až tolik pochuti, nadruhé straně k tomu použil stejné prostředky. (Což jinými slovy zaznívá i v jednotlivých reakcích diskuze)

0 0
možnosti

Yaqub

27. 7. 2009 13:49
Nesouhlas

Na jednu stranu nejsem znalcem opery a vůbec typu hudby, do kterého se řadí Paul Potts. Dokážu ale poznat následující: Hlas má velmi zajímavý a rozhodně jsem si jistý, že nikdo koho osobně znám by něco takového v takové kvalitě nezazpíval. Tedy rozhodně nemůže jít o 100% produkt nějaké marketingové kampaně, jak se snaží autor tvrdit, ale Paul Potts má na svém úspěchu zásadní zásluhu. Ona narážka na Michaela Jacksona je už úplně absurdní. Mě osobně byl tento zpěvák vždy nesympatický, ale mnohem více vzhledem, než tím, co produkoval. Ačkoliv jsem nikdy jeho skladby nevyhledával, jsem přesvědčen, že byl jedním z největších hudebních talentů 20. století. Pro hudbu měl opravdu vlohy, tudíž je zcela absurdní tvrzení, že to byla jen figurka vytažená nahoru něčím kapitálem, figurka co s hodbou nemá nic společného. Je to holý nesmysl!

0 0
možnosti

RadekH

27. 7. 2009 14:36
Re: Nesouhlas

Ale prosím Vás.  Celá soutěž, ze které se Potts vynořil je jedna veliká marketingová kampaň.  Letos tam zase byla ta postižená ženská co zpívala nosnou písničku z Cats.  Stejná historka, stejný zajímavý, nicméně neškolený hlas se selhávající technikou.  Dobré pro sólové vystoupení pro lidi co o klasice málo vědí, ale pro operu naprosto nedostatečné.

0 0
možnosti

ksr

27. 7. 2009 13:33
kral popu.

Ta narazka na krale popu je teda kruty omyl, jestli je teda tim kralem myslen Jackson. Jackson zacinal v dobe, kdy jeste v popu rozhodovala kvalita, um, a talent. Navrchol se dostal proto, ze byl zazracne dite, v pravem smylu slova genius, kteremu slo vse hned a nepotreboval nejakou velkou podporu "magnatu". Bez ohledu na to, co se pak s nim delo od 2. poloviny 80'.

0 0
možnosti

RadekH

27. 7. 2009 14:24
Re: kral popu.

Nesouhlasím.  M.J. se proslavil jako falzetkem zpívající děcko v Jackson five jediným hitem ABC.  Tu muziku tehdy složilo duo Dozier- Hollad, které ostatně skládalo pro Temptations, Four Tops i Dianu Ross (tehdy to byla skupina Miracles či tak nějak), zkrátka pro celý Motown.

Vlastní kariéra Jacksona mi více připomíná Maddonu než geniální černé muzikanty jako Wonder (rovněž začínal jako děcko).  Perfektní reklama, skvělá koncertní show postavená na choreografii tance světla a dalších efektů, ale muzika zcela průměrná.  Pozná se to i podle toho, že remakey Jacksonových písní v podstatě neexistují.  Marleyho písničky hrají stovky muzikantů po celém světě.  Kdo hraje Jacsona?  Nikdo.  Bez té show moc nezbývá.

0 0
možnosti

pete

27. 7. 2009 13:02
hmmm

Hele, Bálek, neměli byste radši zavřít hubu a snažit se zamyslet nad tím, co jste dokázal? Filosofická fakulta a žbrblání do Harmonie člověku nedává právo mluvit o obyčejných lidech, co něco dokázali jakožto o opicích. Podívejte se na sebe a pak chrlte poznámky o študovanejch poloopech, jasný? Plochý hlas Potts má, pokud byste byl ale trošku soudný a něco málo byste si o něm zjistil, došlo by Vám, že neměl ani učitele, které si jiné opice platí, vydřel si to v pekárně a sám. Ten člověk se teprve nyní začal vyvíjet tím, že dostal prostor a prasata jako Vy mu ho hned berou. Kolikpak dáte vy rozsah, co? To by nám asi strhlo zvukovod, že....

Ne, kritika tohoto kalibru na oživení festu raritkou, tu já tedy osobně nepřijímám. A Lidovky by se měly zamyslet nad tím, za co platí honoráře.

0 0
možnosti

la verite

27. 7. 2009 13:34
Re: hmmm

Souhlasim. Hloupa recenze od nafoukaneho nymanda, ktery sam nikdy nic nedokazal.

0 0
možnosti

David

27. 7. 2009 13:02
no, nevím

Tato recenze je otřesná. Proboha jakou máte žurnalisticou průpravu? Nevyhrál jste, pane Bálku,  v soutěži  "Lidovky got talent"? možnost psát do kulturní rubriky?

0 0
možnosti