130 let

Pražský Eden praskal ve švech - bylo načase pozdravit fanoušky. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Doporučujeme

Metallica hrála v Praze. Koncert kapely přilákal 30 000 lidí

Kultura
  •   20:48aktualizováno  23:13
Koncertem v zaplněném pražském Edenu zahájila americká kapela Metallica světové turné k loňskému 20. výročí svého legendárního "černého" alba. Proslulá metalová skupina přilákala podle pořadatelů na fotbalový stadion Slavie přes 30.000 lidí dvou generací.

Metallica, pro jejíž tvorbu je typické rychlé střídání temp, agresivní zvuk a náročnější kompozice, zahájila vystoupení protiválečně laděnou videoprojekcí a písní Hit the Lights, kterou v roce 1982 nahrála pro kompilaci Metal Massacre. Následovala titulní skladba alba Master of Puppets z roku 1986.

Velké projekční plochy umožnily nadšeným divákům sledovat dění na jevišti i ze vzdálenějších míst na stadionu. Čtveřice ve složení Kirk Hammett (kytara), Robert Trujillo (baskytara), Lars Ulrich (bicí) a lídr kapely James Hetfield (zpěv, doprovodná kytara) zhruba po dvaceti minutách po promítnutí starých záběrů z období vzniku "černého" alba odehrála písně z této slavné desky.

ČTĚTE TAKÉ:

Blok otevřela Enter Sandman, jedna z nejznámějších písní kapely. Nechyběla ani pravděpodobně nejslavnější skladba Metalliky Nothing Else Matters, kterou Hetfield složil pro svojí manželku a nechtěl ji prý původně dát kapele k dispozici, protože mu přišla příliš osobní. Vedle této baladické kompozice zazněla i jedna z nejtvrdších písní Metalliky, temná Of Wolf and Man.

Na počest 20 let od vydání "černého" alba kapela zahrála i tři písně z této desky, Don't Tread Me On, My Friend of Misery a Struggle Within, které na koncertech dosud nehrála. "Pro mě to byl velmi příjemný návrat do období Metalliky v 80.letech," konstatoval hudební publicista Petr Korál.

Příznivci Metalliky se v okolí místa koncertu začali scházet již několik hodin před začátkem koncertu. Brány fotbalového stadionu Slavie se otevřely kolem 17:00. Natěšené diváky, které neodradilo ani chladné počasí a zatažená obloha, rozehřála nejdříve francouzská heavymetalová formace Gojira. Po ní se na scéně s hradbami černých reproduktorů objevila kalifornská skupina Machine Head. Hudebníci z Oaklandu, kteří na stejném místě hráli před Metallikou již na koncertu v roce 2008, nabídli i skladby z loňské desky Unto The Locast.

Hudební akce si vyžádala dopravní omezení. Po jejím ukončení byl provoz autobusů a tramvají, jedoucí přes křižovatku Slavie, krátkodobě přerušen kvůli bezpečnému rozchodu diváků.

Po koncertu v Praze zamíří Metallica do srbského Bělehradu, kde vystoupí již 8. května. Vrchol turné se odehraje v Mexico City, kde mezi 28.

červencem a 9. srpnem absolvuje osm koncertů. Jejich záznam bude pravděpodobně použit v připravovaném filmu Metallica 3D, který má jít do kin příští rok.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Autoři: ČTK, Lidovky.cz