130 let
chili papričky

chili papričky | foto: Shutterstock

Pálivé papričky příznivě ovlivňují vysoký krevní tlak

Věda
  •   14:00
Chilli papričky obsahují pálivou látku kapsaicin, která by mohla příznivě ovlivňovat vysoký krevní tlak. Vyplývá to z výzkumu, jehož výsledky uveřejnilo srpnové vydání časopisu Cell Metabolism.

Vliv kapsaicinu testovali vědci na potkanech, u kterých zásahem do jejich genetické výbavy vyvolali vysoký krevní tlak.
Tým Č’ Ming-čua z Third Military Medical University v Číně zjistil, že pálivá složka chilli papriček probouzí jeden z mnoha typů receptorů v kanálcích, kterými jsou "vystlány" cévy.

Aktivovaný receptor spustí tvorbu oxidu dusnatého. Už z dřívějších výzkumů je známo, že molekuly tohoto plynu chrání cévní buňky před záněty a poruchami jejich funkce.

Čínský vědec porovnal svoje poznatky z laboratoří také se sledováním výskytu vysokého tlaku v jednotlivých regionech Číny.

Z epidemiologických analýz vyplynulo, že v severovýchodní oblasti Číny trpí vysokým krevním tlakem přibližně dvacet procent, zatímco v jihozápadní části země, kde jsou velice oblíbená pálivá jídla, postihuje tato nemoc okolo deseti až čtrnácti procent obyvatel.

Autor: Josef Matyáš