130 let
Kvalita ječmene by letos měla být dobrá.

Kvalita ječmene by letos měla být dobrá. | foto: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Vědci z Brna zkoumají ječmen na stejné ploše půl století

Věda
  •   6:53
BRNO - Padesát let na stejné ploše zkoumají vědci z brněnské Mendelovy univerzity výnosy a kvalitu ječmene jarního. Na školním statku v Žabčicích na Brněnsku zjistili, že ječmen vysévaný na stále stejném místě má nižší výnosy a menší záruku kvality než ječmen, který zemědělci střídají s pšenicí, kukuřicí a vojtěškou. V průběhu let se také stal náchylnějším na extrémní počasí. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí univerzity Filip Vrána.

Výnosy ječmene se v průběhu let měnily. Na začátku byly odrůdy méně výkonné, ale výnosy stabilnější. Po roce 2000 zemědělci sklidili více ječmene, ale náchylnějšího k extrémnímu počasí. „Vysoké výnosy i na monokultuře kolem osmi tun byly v letech, které byly příznivé, tedy v letech 2008 a 2004. Naopak roky 2012 a 2018 byly extrémní, to byla suchá jara a výnosy byly pouze tři tuny, na některých variantách dokonce 1,5 tuny,“ uvedla Tamara Dryšlová z Ústavu agrosystémů a bioklimatologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. Dlouhodobé výzkumy jsou důležité především v současném období klimatických změn.

Vědci digitálně prozkoumali zvířecí mumie ze starověkého Egypta. Získali tak trojrozměrné snímky

Agronomové se zaměřují i na to, jak hospodařit s půdou jako takovou. Využívají dvě technologie, jednu s klasickou orbou a druhou s mělkým kypřením. „Na monokultuře se zpracování projevuje víc. Při mělčím zpracování jsou výnosy nižší. Rozdílnost je do jedné tuny na hektar,“ sdělila Dryšlová.

Ústav agrosystémů a bioklimatologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. se dlouhodobě zabývá návrhy vhodných způsobů hospodaření.

V Žabčicích experti se studenty sledují tři monokultury polních plodin a jeden osevní postup. Jarní ječmen zaujímal vždy stěžejní postavení. Další monokultury s pěstováním ozimé pšenice a zrnové kukuřice založili přibližně před dvaceti roky.

Autor: ČTK