Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Plný železa, proteinů a vlákniny. Připravte si cizrnový hummus

Jídlo

  6:38
Kdo ještě nikdy nezkusil hummus, má co napravovat. Tahle zdravá pomazánka je skvělým zdrojem železa, proteinů a vlákniny. Hummus se podává studený, nejčastěji s nakrájenou zeleninou, která se do hummusu namáčí. Základem je uvařená cizrna a sezamová pasta tahini, kterou seženete v každé prodejně se zdravou výživou.

Zdravá pomazánka? Vyzkoušejte hummus foto: Michaela Šupáková

Pak už jen stačí přidat česnek, olivový olej, citronovou šťávu a máte hotovo. Já přidávám ještě spoustu nakrájené petrželky, která mu dodá tu správnou chuť.

Cizrnový hummus

  • 200 g uvařené cizrny
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3-4 lžíce sezamové pasty
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • sladká paprika
  • čerstvě nasekaná petrželka

Cizrnu vsypte do food processoru, přidejte olivový olej, sezamovou pastu, česnek a vše rozmixujte na hladký krém. Během mixování můžete směs průběžně ředit opatrným přidáváním studené vody. Hotový hummus ochuťte solí a citronovou šťávou. Před podáváním hummus posypte sladkou paprikou, zalijte olivovým olejem a posypte nasekanou petrželkou.

Cizrna
Zdravá pomazánka? Vyzkoušejte hummus

Recept pro KitchenAid.cz vytvořila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša.

Autor: