Zjistila jsem, že je to asi ženská záležitost, jsme prostě citlivky. Jednoho dne jsem ovšem objevila „dršťkovku“ z hlívy ústřičné. Tato proslulá zdravá houba dokáže vykouzlit stejně lahodnou polévku bez použití jediné dršťky. Proto je vynechávám i z jejího názvu. Škoda si kazit tu dokonalou chuť něčím tak přízemním.
Polévka z hlívy ústřičné
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 2 plátky slaniny
- 300 g hlívy ústřičné
- sůl a pepř
- 3 lžičky sladké papriky
- špetka pálivé papriky
- 3 brambory typu C
- 3 stroužky česneku
- 100 ml sladké smetany
- 2 rovné lžičky sušené
- majoránky
- čerstvá majoránka, případně
- petrželka
Sádlo si rozpusťte v kastrolu, cibule nakrájené na kostičky v něm opečte dosklovita. Pokud nemáte sádlo rádi, použijte klidně máslo nebo olivový olej. Mezitím nakrájejte slaninu na malé nudličky a přihoďte ji k cibuli, promíchejte. (Můžete jistě udělat i vegetariánskou variantu – v tom případě jen vynechte slaninu a jako tuk použijte olivový olej, polévka bude trochu jiná, ale pořád velmi lahodná.) Pak přidejte hlívu, kterou jste očistili a pokrájeli na kousky o hraně asi 4 cm. Nechte hlívu opékat 5 minut. Poté osolte, opepřete, přidejte obě papriky a ještě chvilku opékejte.
V mezičase oškrábejte brambory a pokrájejte je na menší kostky. Přihoďte je k hlívě, ještě minutku opečte a zalijte litrem vody. Přiklopte pokličkou a nechte 20 minut vařit. Nakonec vmíchejte smetanu, česnek a sušenou majoránku (tu rozemněte mezi prsty, víc se rozvoní) a nechte už jen přejít varem. Polévku ochutnejte a případně dosolte. Zakryjte ji pokličkou, vypněte, nechte pár minut odstát a podávejte. Na talířích ještě ozdobte čerstvou majoránkou.