23. ledna 2019 5:11 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Připravte si grilovaný hřbet z přeštíka s bramborami a smaženou cibulí

Grilovaný hřbet z přeštíka, brambory, kroupy, majoránka, smažená cibule | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilovaný hřbet z přeštíka, brambory, kroupy, majoránka, smažená cibule | foto: Mlýnec

Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Marka Šády ze Zátiší Group na grilovaný hřbet z přeštíka.

Grilovaný hřbet z přeštíka, brambory, kroupy, majoránka, smažená cibule

Maso:

  • 1,2 kg vepřové kotlety
  • máslo
  • tymián
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku

Omáčka:

  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 30 g majoránky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce sádla
  • 1 litr vývaru z vepřových kostí

Bramborová kaše

  • 1 kg brambor
  • 50 g ječných krup
  • 100 g másla 
  • sůl dle chuti
  • 200 g cibulku
  • 150 ml oleje
  • lístky čerstvé majoránky
  • vepřové karé

Vepřové karé s kostí vykostíme, očistíme, sůl, pepř a zprudka opečeme na pánvi. Přidáme kostku másla, tymián a česnek a pomalu propečeme. Rozkrájíme na plátky a servírujeme. Z očištěných vepřových kostí připravíme cca 1 l vývaru.

Omáčka
Mrkev, celer, cibuli, tymián a česnek nakrájíme na kostky a orestujeme na sádle a uděláme tak základ. Do něj pak přidáme tomatový protlak, majoránku, sůl, pepř a restujeme. Zalejeme vývarem z vepřových kostí a svaříme na požadovanou hustotu. Nakonec dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

Bramborová kaše
Uvaříme brambory v osolené vodě doměkka, rozšťoucháme s máslem. Uvaříme kroupy v osolené vodě cca 20 min. Uvařené kroupy orestujeme na pánvi a cca ½ množství přidáme do kaše. Před podáváním vmícháme do kaše dozlatova usmaženou cibulku a posypeme smaženými kroupami, cibulkou a lístky majoránky.  

Lidovky.cz