Grilovaný hřbet z přeštíka, brambory, kroupy, majoránka, smažená cibule
Maso:
- 1,2 kg vepřové kotlety
- máslo
- tymián
- sůl a pepř
- 2 stroužky česneku
Omáčka:
- 50 g celeru
- 50 g mrkve
- 50 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 větvičky tymiánu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 30 g majoránky
- sůl a pepř
- 2 lžíce sádla
- 1 litr vývaru z vepřových kostí
Bramborová kaše
- 1 kg brambor
- 50 g ječných krup
- 100 g másla
- sůl dle chuti
- 200 g cibulku
- 150 ml oleje
- lístky čerstvé majoránky
- vepřové karé
Vepřové karé s kostí vykostíme, očistíme, sůl, pepř a zprudka opečeme na pánvi. Přidáme kostku másla, tymián a česnek a pomalu propečeme. Rozkrájíme na plátky a servírujeme. Z očištěných vepřových kostí připravíme cca 1 l vývaru.
Omáčka
Mrkev, celer, cibuli, tymián a česnek nakrájíme na kostky a orestujeme na sádle a uděláme tak základ. Do něj pak přidáme tomatový protlak, majoránku, sůl, pepř a restujeme. Zalejeme vývarem z vepřových kostí a svaříme na požadovanou hustotu. Nakonec dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Bramborová kaše
Uvaříme brambory v osolené vodě doměkka, rozšťoucháme s máslem. Uvaříme kroupy v osolené vodě cca 20 min. Uvařené kroupy orestujeme na pánvi a cca ½ množství přidáme do kaše. Před podáváním vmícháme do kaše dozlatova usmaženou cibulku a posypeme smaženými kroupami, cibulkou a lístky majoránky.