Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Recept: losos marinovaný v bílém rumu

Jídlo

  7:00
Grilování k létu patří, ale grilovačky po česku jsou pořád trochu nuda – hromada masa, párků, kupovaných marinád a omáček. Šéfkuchař pražského hotelu Alcron Roman Paulus proto navrhuje: zkuste grilovat lososa nebo si připravte salát z grilovaného lilku.

Losos marinovaný v bílém rumu se salátem tabouleh foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Losos marinovaný v bílém rumu se salátem tabouleh

Budete potřebovat: * 600 g filetů norského lososa * 100 ml bílého rumu (například Bacardi) * cukr, sůl, pepř

Postup: Očištěné filety lososa naložíme na 15 minut do rumu, posypeme mixem cukru a soli v poměru 2:1 a necháme asi čtyři hodiny marinovat. Pak rybu opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňskou utěrkou. Do rozpálených uhlíků vhodíme předem namočené dřevěné chipsy a v zavřeném grilu lososa 15 až 20 minut udíme.

Losos marinovaný v bílém rumu se salátem tabouleh

Podáváme se salátem tabouleh: hladkolistou petržel nakrájíme na tenké nudličky, přidáme kostičky rajčat, na jemno nakrájenou červenou cibuli a vařený bulgur (mletá pšeničná zrna), ochutíme olivovým olejem, citronovou šťávou a špetkou skořice.

Základem úspěchu je výběr správného grilu a jeho roztopení: práci si ulehčíte nákupem plynového či elektrického, tam není se zapalováním potíž, většina kuchařů však nedá dopustit na klasické dřevěné uhlí. A jak takový gril co nejjednodušeji připravit k akci? Šéfkuchař Roman Paulus doporučuje použít tzv. startovací komínek, což není nic jiného než širší kovová trubice, dole s vylisovanými průduchy, v níž je uhlí navrstveno do výšky – díky tomu se méně se ochlazuje a naopak snáz rozhoří.

Babaganoush z lilku

Budete potřebovat: * 1 kg lilku * 1 červená cibule * 100 g rajčat * olivový olej * čerstvá máta * česnek * citronová šťáva * sůl, pepř

Babaganoush z lilku se skvěle hodí k vepřovým žebrům či jehněčím kotletám.

Postup: Lilek i se slupkou ogrilujeme, případně opečeme přímo nad plamenem (nebojte se opéct slupku pořádně, až bude takřka spálená) a oloupeme. Smícháme jej s na jemno nakrájenou cibulí, kostičkami rajčat a ostatními surovinami a ochutíme nasekanou mátou, česnekem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Podáváme jako salát například ke grilovaným vepřovým žebrům či jehněčím kotletám.

Výhodou je samozřejmě i polohovací rošt, ale teplotu lze stejně dobře regulovat obyčejnou lopatkou: na jednu stranu, kde chcete mít větší žár, nahrnete vyšší vrstvu uhlíků, druhá strana zůstane tzv. klidová amaso se na ní bude jen dopékat. Do čeho se naopak investovat vyplatí, je poklice: nejenže proces grilování urychlí, ale umožní v grilu i udit. "Stačí si před začátkem grilování namočit do vody dřevěné chipsy – to proto, aby nehořely, ale jen doutnaly –, nasypat je na žhavé uhlí a přiklopit poklici," popisuje Roman Paulus s tím, že k dostání jsou například i chipsy naštípané ze sudů, v nichž zrála skotská whisky, ovšem stačí i docela obyčejné hobliny. Filet z lososa (viz recept v boxu) je v takové "udírně" hotový přibližně za čtvrt hodiny a má příjemně zauzenou chuť.

Autoři: