130 let
Čaj (ilustrační foto)

Čaj (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium

Na kovovou konvici zapomeňte. Jak správně připravit čaj?

Magazín
  •   12:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Denně si čaj dopřává každý druhý Čech, lidé po něm obvykle sahají u snídaně, pro zahřátí nebo při zdravotních potížích. Jak ale správně čaj připravovat? Proč si jej dávat s mlékem a v čem je lepší čaj sypaný než ten v sáčcích?

Všechny pravé čaje pocházejí z rostliny čajovníku, který má čínskou, assámskou a indonéskou variantu. Nejrozšířenější čínský čajovník je dva až tři metry vysoký keř s malými temně zelenými listy. Sklizeň probíhá většinou čtyřikrát či pětkrát do roka, nejkvalitnější jsou lístky mladé, čerstvě se rozvíjející, které se stále většinou trhají ručně. Sklizené lístky se pak nechávají asi deset hodin zavadnout a poté se rolují, přičemž se z nich uvolňuje šťáva. Následně započne fermentace, která ovlivňuje chuť i vůni čaje. Poté přichází ještě sušení, třídění a balení.

Základní druhy čaje se rozlišují podle toho, zda a nakolik jsou fermentované (představa, že by pocházely z různých druhů rostlin, je sice častá, ale také mylná). Černé (či červené) čaje jsou plně fermentované. Zelené čaje jsou naopak takové, které vůbec procesem fermentace neprošly, a je možné z nich připravit druhý nálev, aniž by ztratily své účinky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Martina Oplatková