Proč nás výrobci potravin krmí cukrem ve velkém? Pozor si dejte na chipsy, instantní jídla i omáčky

Premium

Cukr (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

  12:00
Už roky se mluví o tom, že nadměrná konzumace cukru škodí zdraví. Přesto si nemůžeme pomoci. Jeho spotřeba opět začala stoupat. Proč nás stále lákají potraviny s přidaným cukrem až do té míry, že kdybychom je na dva dny vyřadili, začali bychom být podráždění? Na vině je naše genetická výbava, kterou dobře znají výrobci laskomin. Vědí, co na naše chuťové pohárky platí.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Aby lidské tělo správně fungovalo, potřebuje cukr, konkrétně glukózu. Tu si je ovšem schopno vyrobit z komplexních sacharidů přirozeně obsažených v zelenině, ovoci, mléčných výrobcích nebo obilninách. Mozek ke správné činnosti potřebuje přibližně 130 gramů glukózy denně, která je i důležitým palivem pro celý organismus.

Kromě potřebného „pohonu“ ale spořádáme i kvantum volných cukrů a umělých sladidel, které se stále častěji a v nadbytečném množství objevují v běžné stravě. Za rok 2021 spotřeboval každý z nás 36,1 kilogramů cukru, v roce 2015 to bylo 33,6 a v roce 1950 pouze 27,3 kilogramu.

Mezi třtinovým a bílým cukrem není žádný rozdíl, říká expertka na výživu Fourová

Vůbec nejvíce sladkého jsme si dopřáli v porevolučním roce 1990, a to 44 kilogramů. Jedna z teorií říká, že se tehdy na trhu objevila spousta sladkých dovozových novinek včetně colových nápojů a lidé se dopřávali to, co jim komunistický režim odpíral.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.