Limonáda s malinovou příchutí
Jestlie čekáte, e v malinovce budou nějaké maliny, pak se mýlíte. Větinou malinovky obsahují jen trochu extraktu z jablek a uměle dodanou příchu malin. Třeba barvu točeným malinovkám dodává barvivo azorubin (E 122), který je vyrobeno z uhelného dehtu. Právě toto barvivo ale není vhodné pro děti, protoe můe ovlivňovat jejich činnost a pozornost.
Kvalitní čokoládu pořídíte i za dvacku. Čtěte ale obaly, říká odbornice |
Pitný reim je sice důleitý, ovem minimálně stejně důleité je i to, co pijeme. Pokud jde o uvedenou malinovku, pak ji doporučujeme raději vynechat. Pro svůj vysoký obsah cukru dostanete do těla nezanedbatelné mnoství prázdných kalorií, které organismu nutričně nic nenabídnou, a pokud se například snaíte zhubnout, tato limonáda vás v tom zcela jistě nepodpoří. V neposlední řadě je třeba říci, e cukr obecně má negativní vliv také na kazivost zubů. U přídavné látky, syntetického červeného barviva azorubinu (E122,) je navíc diskutován negativní vliv na pozornost a hyperaktivitu u dětí, vysvětluje Petr Havlíček.
Brambůrky snacky s příchutí uheráku
Nemluvíme tu o tradičních českých bramborových lupíncích, které ve své solené podobě obsahují pouze brambory, slunečnicový olej a sůl, ale o tzv. snackích, které brambůrky připomínají sloením i chutí jen vzdáleně. Navíc je v nich a příli soli a dalích chemických látek jako jsou různá dochucovadla a aromata, aby jejich chu alespoň vzdáleně připomínala ten slibovaný uherák, čabajku nebo dalí masné pochoutky.
Jezte blafy za tisíce. Kdy to nepoznáte, vae vina |
Někdo tvrdí, e kdyby chipsy a snacky nekřupaly, tak by pro nás nebyly tak přitalivé a my je pak nekonzumovali. Podle mého názoru by je lidé dále vyhledávali, protoe tyto pochutiny obsahují mnoho chemických látek, které lákají nae chuové pohárky. Za chutí čabajky, uheráku nebo slaniny stojí předevím kouřové aroma a glutaman sodný, který je typický svojí masovou chutí. V souvislosti s glutamanem můeme říci, e jej na jazyku rozpoznáváme díky páté chuti - chuti umani. Brambůrky a snacky dodávají do těla velké mnoství solí a tuku, který rovně podporuje dalí chu k jídlu. Pro svoji kalorickou hodnotu a sloení by měly být tyto pochutiny určitě odebrány ze kolních kantýn a automatů, komentuje snacky Kamila Novotná, nutriční specialistka Světa zdraví.
Balené unky
Místo masa obsahují některé unky arsenál chemických látek. Stačí si vytvořit domácí unku a poznáte rozdíl, jak se říká na první pohled. Dobrá unka by měla obsahovat alespoň 90 procent, pro děti se pak hodí dokonce s 95 procent masa. Při koupi tedy sledujte etiketu a kromě obsahu masa také obsah tuku, soli a bílkoviny.
unka patří mezi masné výrobky, pro které jsou vyhlákou stanoveny poadavky jednak na pouitou surovinu, jednak na jakost. Při označování unky musí být kromě základních povinných údajů (název potraviny, mnoství výrobku, datum pouitelnosti a dalí) uvedena i třída jakosti. unku dělíme do tří základních tříd: standardní, výběrová a nejvyí jakosti; ty se od sebe lií nejen nutným procentem čistých svalových bílkovin, ale třeba i přípustností aditiv. Proto je třeba studovat při nákupu etiketu a u pultového prodeje (nebalené unky) se zeptat prodavače na jakost výrobku, říká Havlíček.
Lidé s některým typem potravinové nesnáenlivosti či alergie by měli být obzvlátě obezřetní. Pokud vybíráte unku pro děti, klidně jim kupte unku dospěláckou, ovem tu nejvyí jakosti. Nicméně, předevím u unek, které kupujete pro děti, je třeba hlídat obsah přidané soli, který u pro děti měl být jetě nií, ne pro dospělého. unky s označením dětské, by měly obsahovat méně soli i přídatných látek. Mnohdy ale právě tyto unky obsahují, bohuel, i mení podíl masa (okolo 80 a 85%) a vyí podíl vody, dodává.
Masné výrobky bez masa (párky, salámy)
Podle zákona sebou označení masný výrobek nese také povinnost obsahovat alespoň 50 procent masa. Bohuel se dost často stává, e kromě kusu svalu, který větina spotřebitelů povauje za maso, se do výrobků přidává také sádlo, lůj, kůe a separáty.
Mohu potvrdit, e iroká paleta běně dostupných uzenin obsahuje nejdříve tuky, kůe, soli, dochucovadla, sóju a a poté můeme zmínit maso. Ve chvíli, kdy je potřeba párku nebo trvanlivému salámu s minimem masa dodat i libou chu, tak je vyuíváno ji zmíněného zvýrazňovače glutamanu sodného, bylinek a aromat. Je-li méně masa v párku, tak se zbytek střívka musí vyplnit něčím dalím. Pouívá se například peničná mouka nebo amarant a nemálo se přidávají i fosfáty, které udrují v uzenině vodu. Pokud budeme potraviny s fosfáty uívat nad míru, můe dojít v naem těle k odvápňování kostí, vysvětluje Novotná.
Sladké dětské pití
Slazené nápoje nejsou pro děti vhodné vůbec. Kromě toho, e jejich nadměrnou konzumací se zvyuje riziko obezity a vzniku zubního kazu, takové nápoje drádí dětem aludek i ledviny. Jsou sice vzhledem lákavé, protoe mají krásné lahvičky a pastelové barvičky, ale sloení u taková hitparáda není. Sladké pití obsahuje větinou vysokou dávku rafinovaného cukru, umělá barviva, aromata a konzervanty.
Sladké nápoje by měli děti, ale i dospělí, vyuívat jen ve výjimečných případech. V kolových nápojích bývá hodně cukru, kofein, ale i kyselina fosforečná, která přispívá k odvápnění zubů a kostí. V prodejnách nabízejí i mnoho nápojů jen s částečným ovocným podílem - tzn. e část nápoje je tvořena ovocnou slokou a zbytek cukrem atd. Při přepočtu na kostky cukru tak zjistíme, e kromě svačiny nae dítě vypilo například ve 1⁄4 litrovém nápoji i 7 kostek cukru. V dnení době, kdy se ratolesti vyhýbají tělocviku a ijí sedavým způsobem ivota, se zvyuje riziko dětské obezity, protoe děti energii nevyčerpají. Na stranu druhou se mnozí výrobci snaí do pitíček přidávat kromě barviv a aromat také vitaminy. Pokud chceme dítěti občas dopřát sladkou tekutinu, tak doporučuji kvalitní 100% dus, který si sami naředíme vodou nebo jednodue vodu s kousky ovoce, pro které se dítě proběhne na zahradu. Novotná
Petr HavlíčekPetr Havlíček je jeden z předních českých dietologů. Po vysoké kole začínal jako konzultant naich vrcholových sportovců. Spolupracoval například s Kateřinou Neumannovou, Romanem ebrlem nebo Tomáem Dvořákem. Pravidelně je jako odborník objevuje na televizních obrazovkách a publikuje v lifestylových i odborných periodikách. Nyní pracuje jako konzultant Petra Clinic v oblasti výivy, v lifestylových i odborných periodikách. |
Cereální lupínky a kuličky
I zde platí, e je třeba pozorně prostudovat sloení potraviny. Zdaleka ne vechny cereálie jsou zdravé a pro svůj často vysoký obsah cukru mnohé z nich rozhodně nedoporučujeme například při redukci váhy. Výraz cereální není toté co celozrnný. Pro udrení vyváeného jídelníčku a také poadovaného snídaňového efektu je lepí volit právě výrobky celozrnné s nízkým glykemickým indexem (vysoká sytivost). Na snídaně doporučujeme raději sypané müsli. U těch zapékaných je, mimo jiné, potí právě se zmiňovaným glykemickým indexem; u těchto výrobků je příli vysoký a ná organismus reaguje tím, e dostaneme brzy zase hlad. Navíc zapékané müsli často obsahují i vysoký podíl přidaného tuku, komentuje Havlíček.
Araídové suenky bez araídů
Na začátku je nejjednoduí se pořádně podívat na obal suenky. Pokud je na sladkosti napsáno, e jde o produkt s araídy nebo pistáciemi, měly by být uvnitř kousky oříků. Ve chvíli, kdy výrobce udává, e jde jen o suenky s araídovým aroma, tak čekejte jen aroma nebo kombinaci různých látek, které se ve výsledku projeví jako poadovaná příchu. Často se k tomuto ochuzení výrobci sniují z finančních důvodů. Podobná aromata uvidíte i u některých zmrzlin, nápojů nebo jogurtů. Máslové aroma sledujte nejen u suenek, ale i u popcornu a pro příjemnou chu se přidává i do některých tuků na roztírání nebo pečení, upozorňuje Novotná.
Rybí prsty
Rybí prsty jsou a na výjimky vyráběny z mletého rybího masa a jsou do nich přidávány sloky, které bychom tam ani nečekali: jedná se o mouku, krob, rýovou krupici nebo hrachovou vlákninu. Laboratoře navíc v některých ze sledovaných výrobků zjistila zvýrazňovače chutí fosfáty a glutamáty, které jsou nevhodné pro děti.
Argument, e aspoň touto formou jsou děti ochotné konzumovat ryby, neobstojí, pokud si přečteme surovinové a nutriční sloení. Rybího masa je mnohdy obsaeno velmi málo a zbytek jsou výe zmíněné přidané látky a aditiva. Navíc jde o smaenou potravinu, co je obecně nejméně vhodná tepelná úprava, která mnohdy ji nutričně nehodnotný pokrm jetě více znehodnotí. Smaené jídlo je nevhodné v podstatě pro kadého, předevím ale bychom taková jídla neměli servírovat dětem, nemocným či osobám redukujícím váhu, říká Havlíček.
Výrobky obsahující ztuené tuky
Transnenasycené mastné kyseliny se často diskutují v souvislosti se suenkami v čokoládové polevě a sezónně vyráběnými figurkami z čokolády. Můeme poté získat livý dojem, e vechna čokoláda je nezdravá a plná tuků. Zdraví si kazíme mlsáním levnějích náhraek čokolád, které obsahují průmyslově vytvořené ztuené tuky. Tyto nezdravé tuky se vytvoří ztuením rostlinného oleje a jejich nadměrná konzumace prokazatelně způsobuje obezitu, srdečně-cévní choroby a diabetes 2. typu, upozorńuje Novotná a dodává, e kousek vysokoprocentní hořké čokolády, která obsahuje kakaové máslo si občas můeme dopřát.
Transnenasycené mastné kyselinyTransnenasycené mastné kyseliny najdeme také v hnědých polevách croissantů, sladkých tyčinkách, zákuscích, pomazánkách, křupkách, obloených bagetách, pečivu atd. Přidávají se předevím pro jejich chuové vlastnosti a delí trvanlivost. V přirozené podobě se zmíněné tuky vyskytují i v produktech z převýkavců (máslo, maso ze skotu). |
Sladké pečivo
Koblihy, croissanty a zvlátě pak ty extra barevné a skvěle vypadající donuty obsahují vysoké mnoství tuků a cukrů, u donutů pak jetě koktejl dochucovadel a barviv. Obsahují třeba ztuený tuk nebo palmojádrové oleje a výivová hodnota je minimální.
V běně dostupných obchodech se výe zmíněné sladké pečivo vyrábí z peničné mouky. Donut, koblíek i croissant mají podobný glykemický index jako sacharóza a vyí glykemický index v kombinaci s cukrem a palmovým tukem tvoří velmi dobrý základ pro tvorbu obezity, diabetu aj. Do zmíněných výrobků se přidává palmový tuk, který je pro svoji cenovou dostupnost hojně vyuíván nejen v pekárenství. Obsahuje ale hodně nasycených mastných kyselin, které neprospívají cévám. Jde-li o barevné polevy (banánová, jahodová, vanilková), tak vězte, e větinou skutečně nejde o rozmačkané ovoce, ale o luté karoteny nebo syntetický tartrazin, který je z uhelného dehtu a můe způsobovat dětskou hyperaktivitu a alergie. Croissanty, donuty i koblihy dodávají předevím mnoho prázdných kalorií, varuje Novotná.