Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

5 nej věcí, které můžete udělat se švestkami

Jídlo

  11:26
Sezóna švestek je v plném proudu. Poradíme vám, jak je nejlépe využít a zpracovat.

Švestky mají v Česku dlouhou tradici. První sazenice dovezl ve čtrnáctém století římský císař a český král Karel IV. Proto jim dodnes Moravané říkají "kadlátky" nebo "karlátka".

Švestky lze použít do sladkých i slaných jídel, zavařit do kompotu nebo do povidel, usušit, zmrazit, destilovat a samozřejmě také konzumovat čerstvé. Jaké jsou nejoblíbenější švestkové recepty?

Švestková povidla: Švestky (asi 2,5 kilogramu) vypeckujeme, posypeme 350 g cukru, polijeme octem (1,5 dl) a uložíme na 12 hodin na chladné místo. Poté vaříme na mírném ohni v teflonovém kastrolu asi 4 až 5 hodin. Nemícháme! Když po odpaření tekutiny povidla začnou houstnout, dovaříme je za stálého míchání do husta a povidla nalijeme do sklenic.

Švestky ve slanině:
Potřebujeme asi 10 švestek a 10 plátků slaniny. Švestky omyjeme, pak každou z nich zabalíme do plátku slaniny a sešpejlujeme. Opékáme buď na grilu nebo na pánvi. Podáváme ještě teplé. To samé se dá udělat i se švestkami sušenými.

Opilé švestky v čokoládě: Sušené švestky spařte, naskládejte do sklenice a zalijte slivovicí. Zavíčkujte a nechte v chladu a temnu měsíc odležet. Mandle svařte, oloupejte a do každé švestky zastrčte jednu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a s pomocí vidliček, lžiček či kleštiček švestky namočte. Odkládejte na pečící papír odkud se pak bonbon jednoduše odloupne. Snězte co nejdříve, protože se rychle vypařuje alkohol.

Švestkový salát s hruškou a medovým krémem: Budete potřebovat asi 250 g švestek a 2 hrušky. Švestky rozpůlte a vypeckujte. Hrušky oloupejte, odstraňte jadřince a nakrájejte je na plátky. Ovoce naaranžujte na talíř a potřete citrónovou šťávy.
Do hrnce dejte 12 kostek cukru, 3 lžíce citrónové šťávy a 3 lžíce vody, vařte na mírném ohni. Jakmile začne cukr karamelizovat, odstraňte hrnec z plotny a přimíchejte piniové ořechy. Ty pak co nejdříve rozprostřete na pečící papír tak, aby byly oddělené od sebe.

Medový krém si připravíte tak, že smícháte zakysanou smetanu (asu 100g) s 4 lžícemi medu a lžičkou skořice, přimíchejte ušlehanou šlehačku (asi půl hrnku, tj. asi 125 g). Krémem pak polijte připravené ovoce a posypejte piniovými ořechy. Salát můžete také ozdobit citrónovými listy.

Tvarohové knedlíky se švestkami: Budete potřebovat švestky, 250 g měkkého tvarohu, vejce, 250 g polohrubé mouky, trochu mléka, špetku soli. Na posypání: měkký tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo na přeliv.

Z mouky, tvarohu a vajíčka vypracujeme těsto. Přidáme trochu mléka a špetku soli. Do těsta balíme ovoce, vkládáme do vroucí vody (nezapomeňte odmíchat ode dna) a vaříme asi 10 minut. Hotové knedlíky posypeme měkkým tvarohem, cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Náš tip: Lehčí varianta přelivu - místo rozpuštěného másla použijejte na přeliv zakysanou smetanu s cukrem.

Autoři:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...