Neděle 1. srpna 2021, svátek má Oskar
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Avokádová smršť. Exotické ovoce v Česku dobylo nejen hipsterské kavárny a Instagram

Avokádo | foto: CC BY-SA 2.0: CIAT; Wikimedia

Premium
PRAHA - Jak se avokádu podařilo proměnit v superpotravinu, která nechybí na menu v žádné hipsterské kavárně a dominuje milionům snímků na sociálních sítích? Co mu přineslo minusové body a do jaké míry jde jen o nafouknutou bublinu?

Když mi z něj před dvaceti lety na Šrí Lance dělali polévku s česnekem a o něco později v Panamě nesmělo chybět na talíři vedle fazolí, Evropa po něm ještě zdaleka nešílela. Dnes je to jinak – směje se na nás odevšud: rozmačkané na toustu, jemně naplátkované či stočené do růže. V kombinaci se semínky, květy či červenou řepou je dechberoucí.

Přečtěte si celý článek a veškerý další obsah na Lidovky.cz s iDNES Premium

Akční nabídka první měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné? Přihlaste se a čtěte dál.

Autor: