Na degustaci se podíleli Andreas Wickhoff, držitel titulu Master of Wine, český someliér Jakub Přibyl a Greg Lambrecht, vynálezce degustačního zařízení Coravin.
Unikátní přístroj Coravin tenkou jehlou zajede pod korek a netečným plynem argonem vytlačí malé množství vína, aniž by se do lahve dostal vzduch.
Lambrecht pro nedělní bečovskou degustaci nechal vyrobit speciálně upravený přístroj, který využívá nižšího tlaku, aby se staré lahve nepoškodily.
Podle třikrát po sobě zvoleného nejlepšího českého someliéra Jakuba Přibyla by se nejdražší lahve daly prodat i za 750 tisíc korun za lahev.
Relikviář svatého Maura
Jaké je víno z 19. století? Znalci otevřou láhve ukryté s relikviářem sv. Maura![]() |
Vzácnou románskou památku ze 13. století, relikviář svatého Maura, ukryla spolu s víny pod podlahu rodina Beaufort-Spontin. Ta vlastnila zámek a hrad Bečov v letech 1838–1945. Po válce byli odsunuti a s největší pravděpodobností počítali s tím, že si jednou cennosti vyzvednou.