Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Kopřivová polévka, beránek s máslem nebo pasqualina. Co nesmí chybět na velikonočním stole šéfkuchařů?

Anketa
Praha - Obcházení vesnic a vyšlehávání žen, polévání vodou a koledování. Čeští šéfkuchaři tráví Velikonoce klasicky. Jak budou trávit svátky? Co nesmí chybět na jejich stolech?
  5:19

Ondřej Kynčl (Vnitroblok)

Ondřej Kynčl

Tento rok Velikonoce strávím poměrně tradičně pracovně. Připravuji se na otevření svojí restaurace Bockem v Praze, takže budeme ladit receptury a vůbec všechny dokončovací práce, abychom se předvedli v co možná nejlepším světle. Takže asi na nic jiného nezbude čas. I když jak se říká, tradice by se udržovat měly, tak snad přeci jenom koleda proběhne.

Marek Raditsch (Kampa Park)

Marek Raditsch

Během Velikonoc jsem v práci a není moc času na oslavy a velké vyvařování. Budu rád, když stihnu udělat králíka se špenátem a nádivku s medvědím česnekem. Pak ještě tradičně vyšlehám manželku a letos i naší malou dcerku. Holky připraví velikonoční dekoraci, nabarví vajíčka a upečou beránka. Důležité je, abychom byli pohromadě a nemusíme u toho mít zrovna plný stůl.

Jakub Černý (Alcron)

Jakub Černý

Už je to dlouho, co jsem u tety na vesnici chodil a zvonil na každý dům a vykoledoval si vždy hromadu vajec. Pak jsme je museli jíst minimálně 14 dní. Teď Velikonoce nijak zvlášť neslavím a z tradic jsem trochu upustil. Ale co mám vždy o Velikonocích, je čerstvě upečený beránek, který si namažu ještě máslem. K obědu mívám do zlata upečené farmářské kuře s kopřivovou nádivkou. A nepohrdnu ani domácí slivovicí.

Radek David (La Veranda, Babiččina zahrada, The Bistro)

Radek David

Výjimečně budu v České republice, jelikož posledních pár let to vždy vyšlo tak, že jsem byl na Ukrajině, kde máme další restaurace. A jak je strávím? Půjdeme se syny na vesnici a budeme hodovat. Doufám, že jak je zvykem na vesnici, zvládnu obejít alespoň 20 sousedů. Před Velikonocemi mě čeká tasting nového menu pro Babiččinu zahradu a The Bistro a hned po Velikonočním pondělí nás čeká navařovaní a příprava na jarní menu v Babiččině zahradě, které budeme ve čtvrtek rozjíždět. A na stole co nesmí chybět. Mám rád bramborové škubánkové placky. K nim krémový špenát a buď jehněčí, nebo králíka. Pak salát z vajec na toustech. Vývar z králíka s knedlíčky z jater králíka, zeleninou a domácími nudlemi. Mám rád z grilu chřest s polníčkem a citrónovým dresingem. Do toho manželka upeče mazanec, jen tam nesmí být hrozinky.

Radim Gerlich (La Loca)

Radim Gerlich

Letos budu trávit Velikonoce v Beskydech, budou tedy tradiční jako v mém dětství. V sobotu určitě navštívím kouzelný velikonoční jarmark s ukázkami tradičních řemesel a folklóru v Rožnově. Neděle bude ve znamení výstupu na horu Radhošť. V batohu ponesu kromě králičího ragú a nádivky s medvědím česnekem i plynový hořák. Na vrcholu vše připravím a budeme hodovat dle motta naší restaurace Společně chutná lépe. V pondělí proběhne šmigrust, na oběd nebudou chybět jehněčí kotlety a mazanec.

Marek Šáda (Mlýnec, Bellevue)

Marek Šáda

Když jsem byl malý, jezdili jsme o Velikonocích na chalupu do jižních Čech, a tam jsme také chodili koledovat. Z vykoledovaných vajíček jsme poté většinou dělali pomazánky a saláty. Dnes už Velikonoce tolik neslavíme, ale když náhodou vyjedeme za rodiči do Nového Boru, tak obejdeme známé a se synem něco vykoledujeme. A já mu to pak většinou sním. Doma obvykle jen vyšlehám ženu a dceru a tím to končí. Nikdy ale u nás nesmí chybět mazanec.

Igor Chramec (V Zátiší)

Igor Chramec

Jako malý jsem vždy chodil na Velikonoční pondělí na „koupačku“. Pocházím slovenské vesnice, kde obléváme vodou mladé slečny, ale i starší ženy, abychom jim zabezpečili pevné zdraví a krásu. Navštívit celou rodinu a všechny spolužačky někdy trvalo až do pozdního odpoledne. Dnes už tyto tradice nedodržuji, maximálně ráno poliji vodou spící manželku. S Velikonocemi mám vždy spojený bramborový salát s uzeným masem od maminky a samozřejmě vařená vajíčka, které jsem si vykoledoval.

Lukáš Nevyjel (Nota Bene)

Lukáš Nevyjel

Klidem a odpočinkem, o svátcích míváme zavřeno a zasloužené volno. Nejsem typ, co miluje tradice, úplně mi stačí volný den. Vím, že babička se těší na návštěvy a u mamky mi nepřítomnost také neprojde. Obdržím nové ponožky! Je to prý nutnost. Vyfasuji pomlázku a zúčastním se prapodivného rituálu neuschnutí. Když mám splněno, mohu se věnovat své očistě. Odpoledne rád trávím u sebe doma. A co by nemělo chybět na svátečním stole? Ubrus, beránek, vajíčka, mazanec a nádivka. Někde možná i slivovice. 

Daniele Zingoni (šéfkuchař restaurace Il Molo Prague)
Velikonoce mám spojené se vzpomínkami z dětství, které jsem trávil v Toskánsku. Tehdy jsme si jako děti malovali barvami nejen vajíčka, ale také naše obličeje a ruce. Vajíčka se považují za symbol plodnosti a vzkříšení a v Itálii je zvykem nosit je v košíku do kostela na mši, kde jim kněz požehná. Ať jsou to klasická velikonoční vajíčka, která se uvaří a pomalují, nebo čokoládová.

Šéfkuchař Daniele Zingoni

Po mši následuje slavnostní oběd, kdy se sejde celá rodina a společně si užívá jídlo, které připravím. Jako předkrm jíme velikonoční vajíčka nebo vejce připravená ve stylu Benedikt. Potom následuje torta pasqualina, což je slaný koláč s ricottou, špenátem a vajíčky. Dalším chodem je rizoto s chřestem, obvykle divokým, který je chuťově velmi intenzivní a který chodíme hledat do lesa. Jako hlavní chod jíme pečené nebo grilované jehněčí. Po jídle si děti rozbalí čokoládová vajíčka, v nichž najdou různá překvapení a hračky. Druhý den většinou chodíme s rodinou do lesa blízko místa, kde se narodil Leonardo da Vinci. Tam si uděláme piknik, děti si hrají a všichni si to skvěle užíváme.

Jakub Racek (Lagarto Deli Most)

Jakub Racek

Velikonoce už netrávím klasicky, jako když jsem byl malý a chodívali jsme s bratrem po všech známých a rodině. Postupem času ale tahle klasika opadla a už jsme „šupali“ jen mamku. Ta vždycky udělala nejlepší vajíčkovou pomazánku. Nechyběl tradiční beránek, kuřecí roláda se slaninou a nádivka s kopřivou.

Mateo De Carli (Ryba je Ryba)
Na Velikonoce už dlouhá léta pravidelně zavíráme restauraci a odjíždíme na venkov, kde je většinou dobré počasí, a i první slunce po zimě. Tento čas si vždy užívám společně s rodinou při výrobě velikonočních vajíček a dekorací, je to pro mě úžasný relax. 

Matteo De Carli

V Itálii, kde se Velikonoční pondělí nazývá Pasquetta, vyráží všichni lidi grilovat ven do přírody, třeba k řece nebo jezeru. I my každé Velikonoční pondělí zapneme naše velké zelené vejce (pozn. gril Big Green Egg) a každý rok někde venku grilujeme. 

Pavel Veltruský (restaurace Signature)
Velikonoce se u nás doma točí hlavně kolem dětí a tradičních zvyků - malování vajíček, pletení pomlázky, hledání zajícové nadílky. Co se týká jídla, nejvíc se těším na snídani, a to na beránka. Ty pečeme rovnou radši dva, aby nám na tu snídani vůbec zbyl. Dále nesmí chybět mazanec pěkně s máslem, dřív jsem zapíjel tak ½ litrem čerstvého mléka, pro které jsem chodil ke kamarádovi na statek.

Pavel Veltruský

Dnes zapíjím kávou nebo meltou, a to si opravdu užívám. K obědu neodmyslitelně patří náš rodinný recept na králičí fašírku s medvědím česnekem, kterou pekla už moje babička zámeckým pánům na Liběchovském zámku. Nejraději ji máme s bramborovým knedlíkem, jarní nádivkou a špičatým zelím. Tento recept je už od otevření naší restaurace Signature jednoznačným bestsellerem. Je to zkrátka tradiční gastronomický klenot.

Jan Pípal (restaurace Bruxx a Vinohradský Parlament)

Šéfkuchař Jan Pípal

O Velikonocích na našem stole nikdy nechybí mazanec od mé maminky. Pokud přeje počasí, sbíráme v Krušných horách medvědí česnek, který přidáváme do naší velikonoční nádivky. A když rostou mladé kopřivy, a letos tomu tak už je, připravuji - v mé rodině oblíbenou - vynikající kopřivovou polévku. Bydlíme v malé vesnici nedaleko Prahy, kde se Velikonoce slaví tradičním způsobem a moje žena se těší na velký počet koledníků. Již několik týdnů předem řeší, jaké dobroty vedle kreslených vajíček jim dá za vyšlehání.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...