Pondělí 22. dubna 2024, svátek má Evženie
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Bílkoviny, minerály i vitamíny. Luštěniny jsou jaře k nezaplacení, připravte si čočkové kuličky s gravy omáčkou

Čočkové kuličky s gravy omáčkou foto: Česká veganská společnost

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B.
  6:11

Čočkové kuličky s gravy omáčkou

(5 porcí, 55 minut)

Čočkové kuličky

  • 1 balení čočky Bonduelle
  • ¾ hrnku jemných ovesných vloček
  • 1 středně velká cibule nakrájená na drobné kostičky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • hrst namletých vlašských ořechů
  • ¾ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky uzené papriky
  • chilli dle chuti
  • ½ lžičky soli
  • pepř
  • 2 lžíce oleje

Gravy omáčka

  • 2 a ½ hrnku kvalitního zeleninového vývaru
  • 250 g hnědých žampionů
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř

Postup: Troubu rozehřejeme na 190 °C. Na rozehřáté pánvi s olejem necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme rozmačkaný česnek a stáhneme z plotny. Ovesné vločky dáme do mixéru a rozmixujeme, přidáme propláchnutou a scezenou čočku, cibuli s česnekem, rajčatový protlak, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, ořechy, pepř, sůl, uzenou papriku a bylinky. Rozmixujeme tak, abychom zachovali texturu a dle potřeby dochutíme. Na plech položíme pečící papír a vytvoříme kuličky, které zlehka potřeme olejem. Pečeme přibližně 25 minut a v půlce pečení kuličky otočíme.

Pro přípravu gravy omáčky na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nakrájené houby a opékáme. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme vývarem a povaříme. Do požadované konzistence zahustíme kukuřičným škrobem. Hotovou omáčku rozmixujeme dohladka a propasírujeme. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou. Podáváme s bramborovou kaší, šťouchaným či pečeným bramborem.

Autor:
Témata: Recepty

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...