Čočkové kuličky s gravy omáčkou
(5 porcí, 55 minut)
Čočkové kuličky
- 1 balení čočky Bonduelle
- ¾ hrnku jemných ovesných vloček
- 1 středně velká cibule nakrájená na drobné kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- hrst namletých vlašských ořechů
- ¾ lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky uzené papriky
- chilli dle chuti
- ½ lžičky soli
- pepř
- 2 lžíce oleje
Gravy omáčka
- 2 a ½ hrnku kvalitního zeleninového vývaru
- 250 g hnědých žampionů
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce oleje
- 4 lžíce rostlinné smetany
- čerstvý tymián
- sůl, pepř
Postup: Troubu rozehřejeme na 190 °C. Na rozehřáté pánvi s olejem necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme rozmačkaný česnek a stáhneme z plotny. Ovesné vločky dáme do mixéru a rozmixujeme, přidáme propláchnutou a scezenou čočku, cibuli s česnekem, rajčatový protlak, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, ořechy, pepř, sůl, uzenou papriku a bylinky. Rozmixujeme tak, abychom zachovali texturu a dle potřeby dochutíme. Na plech položíme pečící papír a vytvoříme kuličky, které zlehka potřeme olejem. Pečeme přibližně 25 minut a v půlce pečení kuličky otočíme.
Pro přípravu gravy omáčky na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nakrájené houby a opékáme. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme vývarem a povaříme. Do požadované konzistence zahustíme kukuřičným škrobem. Hotovou omáčku rozmixujeme dohladka a propasírujeme. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou. Podáváme s bramborovou kaší, šťouchaným či pečeným bramborem.