3. listopadu 2012 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Gastroprojekt. Čeští a bavorští studenti se učí vařit ekologicky

Gastronomie - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Gastronomie - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PLZEŇ Na ekologickou gastronomii - šetrnou k životnímu prostředí a využívající regionální produkty - se zaměří nový česko-bavorský projekt. Zapojí se do něj pět středních škol z Plzeňského kraje a jedna z Horní Falce.

"Nejméně 250 studentů se tak od ledna příštího roku do června 2015 při teoretické i praktické výuce seznámí s moderními trendy, které i v gastronomii vyžadují zodpovědnější přístup k životnímu prostředí," to řekl krajský radní pro školství Jiří Struček (ČSSD).

ČTĚTE TAKÉ:

"Environmentálně šetrná gastronomie je postavena na principech trvalé udržitelnosti - při přípravě pokrmů jsou preferovány místní produkty, regionální a sezonní potraviny a biopotraviny," uvedl. K tomu patří také snižování energetické náročnosti při skladování potravin a při přípravě pokrmů a snižování zátěže na čištění odpadních vod.

Vaření z biopotravin

Veřejné stravování podle Stručka rychle směřuje k odpovědnějšímu přístupu k životnímu prostředí u provozovatelů i u zákazníků. "Bohužel studenti gastronomických oborů s tímto tempem dokážou jen stěží držet krok," poznamenal.

Nový učební program proto pomůže studentům lépe se orientovat v problematice, seznámit se s trendy ve veřejném stravování a vařit více z biopotravin. Otevře jim také cestu i za hranice a pomůže zlepšit komunikaci v cizím jazyce. Součástí projektu jsou kromě výuky i exkurze českých studentů v bavorských provozech, restauracích a hotelech, které zpracovávají a nabízejí specifické regionální potraviny.

Komplexní profesní vzdělání

Výhodou projektu je i jeho návaznost na další obory. Mnoho farem podle radního kromě zpracování produktů nabízí i ubytování a exkurze, takže výuka propojí i profesní vzdělávání v oblasti ochrany životního prostředí, služeb a cestovního ruchu.

Součástí projektu bude také bavorsko-česká soutěž žáků středních škol v gastronomických dovednostech. Studenti budou připravovat předem zadané pokrmy vytvořené z lokálních potravin. Plzeňský kraj dostal dotaci z Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 ČR - Svobodný stát Bavorsko. Celkem projekt přijde na 2,2 milionu korun, podíl kraje činí zhruba desetinu sumy.

Lidovky.cz, ČTK

Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček
Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček

Státní ústav pro kontrolu léčiv schválil v nedávné době zcela novou metodu mrazení vajíček. Měla by eliminovat riziko poškození vajíčka při rozmrazení a dát tak ženám, které podstupují umělé oplodnění, větší šanci na úspěch.

Najdete na Lidovky.cz