Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Baskicko je rájem labužníků. O gastronomii se tu dozví vše

Jídlo

  13:00
SAN SEBASTIÁN - Šunka se sýrem brie, krokety z hříbků, ravioli ze sušeného masa: rozmanité chutě vítají návštěvníky v restauracích v San Sebatiánu, metropoli baskické gastronomie. Tato turistická atrakce se rovněž stává zbraní proti hospodářské krizi.
Kuchaři

Kuchaři foto: Shutterstock

Labužníci nevycházejí z rozpaků, jaký pokrm si vybrat v tomto přímořskému centru na severu Španělska, městě s největší koncentrací šéfkuchařů vyznamenaných michelinskými hvězdičkami, které má od loňského roku první gastronomickou univerzitu: Basque Culinary Center.

"Toto centrum má být odrazovým můstkem pro hlubší poznání gastronomie umocněné mezinárodní vizí," prohlašuje jeho ředitel Joxe Mari Aizega. Kulinářská akademie se těší podpoře velkých šéfkuchařů, jako jsou Španělé Ferran Adriá a Juan Mari Arzak či Francouz Michel Bras.

Nejen vaření

Během čtyř let se zde studenti seznámí s kuchyní od nejjednodušších pokrmů po ty nejrafinovanější. Naučí se rovněž jak řídit restauraci. Výuka je doplněna stážemi v celém světě.

"Den po dni se tu učíme všem kulinářským tajemstvím, která nám pomáhají naše dovednosti zdokonalovat," uvádí student z Kolumbie Estéban Yebes. "Kupříkladu při přípravě fazolí se v okamžiku, kdy se začnou vařit, přidá trochu studené vody," vysvětluje.

Omáčky mohou být i lehčí - bez mouky.

Studenti, odění do bílých plášťů a s nezbytnou kuchařskou čepičkou na hlavě, pracují u velkých stolů, kde mají k dispozici veškeré kuchařské náčiní. Nevzdělávají se však jen v kuchyni; věnují se i kuchařskému výzkumu a inovaci stejně jako zakládání podniku. Uvědomují si, že jim toto vzdělání může pomoci nalézt práci.

Gastronomie vábí turisty

"Studoval jsem administrativu a řízení podniku, ale nenašel jsem práci. Vždycky jsem rád vařil, a proto jsem se rozhodl sem přijít," říká devětadvacetiletý student Lolo Roman z Kanárských ostrovů.

"Nebojíme se, že bychom nenašli práci. Někteří z nás, kdo jsou tu už rok, již dostali pracovní nabídky," ujišťuje Joxe Mari Aizega. Gastronomie je podle něho stále významnější vábnička pro turisty. "V tomto smyslu se snažíme přispívat k ekonomickému rozvoji Baskicka," dodává.

Podle loňského průzkumu baskické vlády přijíždí do regionu sedm turistů z deseti především proto, že je tu láká zajímavá gastronomická nabídka. Platí to především o San Sebastiánu, kde slavné baskické bary pintxos přitahují cizince a pomáhají vyrovnávat pokles turistické návštěvnosti ve Španělsku související s hospodářskou krizí.

Za prvních osm měsíců letošního roku zavítalo do Baskicka více než 1,5 milionu turistů. Byl to co do turistické návštěvnosti druhý nejlepší rok v historii této autonomní oblasti. Počet španělských turistů klesl o 3,9 procenta, zatímco počet návštěvníků ze zahraničí vzrostl o pět procent.

Lákavé chuťovky zvané pintxos

"Španělů je sice poněkud méně, ale to je kompenzováno cizinci, v hojné míře Francouzi, ale také Asijci, Američany a Brity," poznamenává Amaiur Martínez, spolumajitel baru Ganbara v historické čtvrti San Sebastiánu.

Nejoblíbenější jsou houby, plody moře a chuťovky zvané pintxos. Každý podle toho, ze které země přichází, má svá oblíbená jídla. "Asijci dávají přednost rybám, Francouzi zase houbám," uvádí.

Tyto bary a restaurace doplňují gastronomickou nabídku nejvyššího řádu odměněnou michelinskými hvězdičkami udělenými šéfkuchařům, jako jsou Martin Berasategui, Pedro Subijana či Andoni Luis Aduriz.

"Hoteliérství a gastronomie si vydobyly své postavení, inovují a jsou jedním z pilířů baskické ekonomiky," prohlašuje Joxe Mari Aizega.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...