Pondělí 26. července 2021, svátek má Anna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Dejte klíčit semínka, zázrak přírody se odehraje přímo u vás v kuchyni. Co je k tomu potřeba?

Klíčky nabízejí pestrou chuťovou paletu: alfa alfa a jetel patří k jemným druhům, naopak ředvička štípne na jazyku, pískavice je zemitá, rukola chutná přesně jako rukola. Seminka se hodí se do salátů, na sendviče, do pomazánek, do polévek nebo různých směsí ve woku. | foto: Profimedia

Premium
Člověk nemusí být divák pořadů Davida Attenborougha a přesto může zažívat zázrak přírody v přímém přenosu. Stačí k tomu maličkost: dát klíčit semínka. Za pár dní se suchý kousek organického materiálu transformuje v miniaturu rostliny, nabitou vitamíny a nutrienty. Hotový div a navíc křupavá pochoutka, která dokáže rozsvítit obyčejný chleba s máslem.

„Hledá se zelenina! Zelenina, která vyroste v jakémkoli podnebí, s výživovými hodnotami schopnými konkurovat masu, připravená ke sklizní za 3 až 5 dní od setby, nezávislé na ročním období. Zelenina, jaká nepotřebuje půdu ani sluneční svit a přesto obsahuje vitamin C v podobném množství jako rajčata. Zelenina, která se zpracuje bezezbytku a na stole bude stejně rychle jako kotleta!“ 

Těmito slovy propagoval americký biochemik a lékař Clive McCay ve čtyřicátých letech 20. století naklíčenou sóju, která se měla v případě nedostatku čerstvých produktů stát jedním z pilířů amerického válečného zásobování. Válka ale přímo USA nezasáhla a Američané zůstali u osvědčené flákoty. Na klíčky se zase na léta zapomnělo - ostatně jako už v historii západní civilizace několikrát. 

Přečtěte si celý článek a veškerý další obsah na Lidovky.cz s iDNES Premium

Akční nabídka první měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné? Přihlaste se a čtěte dál.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!