- 19. června 2021 5:00
Klíčky nabízejí pestrou chuťovou paletu: alfa alfa a jetel patří k jemným druhům, naopak ředvička štípne na jazyku, pískavice je zemitá, rukola chutná přesně jako rukola. Seminka se hodí se do salátů, na sendviče, do pomazánek, do polévek nebo různých směsí ve woku. | foto: Profimedia
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
„Hledá se zelenina! Zelenina, která vyroste v jakémkoli podnebí, s výživovými hodnotami schopnými konkurovat masu, připravená ke sklizní za 3 až 5 dní od setby, nezávislé na ročním období. Zelenina, jaká nepotřebuje půdu ani sluneční svit a přesto obsahuje vitamin C v podobném množství jako rajčata. Zelenina, která se zpracuje bezezbytku a na stole bude stejně rychle jako kotleta!“
Těmito slovy propagoval americký biochemik a lékař Clive McCay ve čtyřicátých letech 20. století naklíčenou sóju, která se měla v případě nedostatku čerstvých produktů stát jedním z pilířů amerického válečného zásobování. Válka ale přímo USA nezasáhla a Američané zůstali u osvědčené flákoty. Na klíčky se zase na léta zapomnělo - ostatně jako už v historii západní civilizace několikrát.
Připojte se ještě dnes a získejte: