130 let

Klíčky nabízejí pestrou chuťovou paletu: alfa alfa a jetel patří k jemným druhům, naopak ředvička štípne na jazyku, pískavice je zemitá, rukola chutná přesně jako rukola. Seminka se hodí se do salátů, na sendviče, do pomazánek, do polévek nebo různých směsí ve woku. | foto: Profimedia

Premium

Dejte klíčit semínka, zázrak přírody se odehraje přímo u vás v kuchyni. Co je k tomu potřeba?

Jídlo
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Člověk nemusí být divák pořadů Davida Attenborougha a přesto může zažívat zázrak přírody v přímém přenosu. Stačí k tomu maličkost: dát klíčit semínka. Za pár dní se suchý kousek organického materiálu transformuje v miniaturu rostliny, nabitou vitamíny a nutrienty. Hotový div a navíc křupavá pochoutka, která dokáže rozsvítit obyčejný chleba s máslem.

„Hledá se zelenina! Zelenina, která vyroste v jakémkoli podnebí, s výživovými hodnotami schopnými konkurovat masu, připravená ke sklizní za 3 až 5 dní od setby, nezávislé na ročním období. Zelenina, jaká nepotřebuje půdu ani sluneční svit a přesto obsahuje vitamin C v podobném množství jako rajčata. Zelenina, která se zpracuje bezezbytku a na stole bude stejně rychle jako kotleta!“ 

Těmito slovy propagoval americký biochemik a lékař Clive McCay ve čtyřicátých letech 20. století naklíčenou sóju, která se měla v případě nedostatku čerstvých produktů stát jedním z pilířů amerického válečného zásobování. Válka ale přímo USA nezasáhla a Američané zůstali u osvědčené flákoty. Na klíčky se zase na léta zapomnělo - ostatně jako už v historii západní civilizace několikrát. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: